El Periódico - Català

BCN obre el curs amb més oferta de transport públic que mai

La xarxa ortogonal de bus ja té el 82% de línies en marxa i el metro acaba de créixer amb l’L-10 Les obres a Mallorca, la Meridiana i les Glòries posaran a prova l’accés a la ciutat

- CARLOS MÁRQUEZ DANIEL

El suburbà va aconseguir l’any passat el seu rècord d’usuaris amb 390 milions de validacion­s

La tornada a l’escola és un reset anual per a la ciutat. L’estiu serveix per posar-ho tot potes enlaire, per executar obres a la via pública aprofitant que no hi ha classes i que les vacances redueixen el trànsit més d’un 20%. Però tot acaba i tot torna, i la capital catalana, com passa a tot el planeta, posa de nou el comptador a zero quan els nens tornen a omplir els patis. Aquest any no hi haurà una arrencada traumàtica pel que fa a la mobilitat, més enllà de dues o tres obres de pes que poden complicar o continuar complicant els accessos. Ajudarà, a més, que la capital catalana tingui l’oferta de transport públic més gran de la seva història. Una altra cosa és que creixi la demanda. Això caldrà veure-ho.

Barcelona està a punt d’acabar la lenta i llarga implantaci­ó de la xarxa ortogonal d’autobusos. A saber, la malla de 28 línies verticals, horitzonta­ls i en diagonal que ha de substituir el desordre heretat dels antics traçats del tramvia. Ja tenim operatius 23 d’aquests autobusos que TMB qualifica d’«altes prestacion­s» per la seva elevada freqüència de pas (entre quatre i set minuts), tot i que no per la seva velocitat mitjana, de tot just 12 quilòmetre­s per hora. Està previst que la pròxima tardor, a un pas de les eleccions del maig del 2019, es posin en marxa les cinc que falten, cosa que posarà fi a un procés de sis anys que va començar el setembre del 2012, en temps de l’alcalde Xavier Trias. Sense tenir en compte les que falten, la xarxa ortogonal ja transporta el 53% del passatge diari del bus. Tenint en compte que el total de línies que gestiona TMB puja a gairebé 100 (entre les convencion­als i les de barri), sembla que l’invent funciona.

BENVINGUT RAMAL Pel que fa al metro, dissabte passat es va posar en funcioname­nt el ramal sud de l’L10, que incorpora dues noves estacions (Foneria i Foc Cisell) als barris de la Marina. Aquest suburbà encara ha d’incorporar vuit estacions des de Gornal (L-9) fins a Polígon Pratenc. A començamen­ts del 2019 està previst obrir dues parades més en terrenys de l’Hospitalet. Per a la resta encara s’haurà d’esperar. Aquest pot ser, a més, l’any en què es desencalli­n les obres de la línia 9. Aquesta és la intenció del Govern, que preveu tenir aquests 16 quilòmetre­s pendents entre Sagrera i Zona Università­ria acabats en algun moment entre el 2022 i el 2025. Però, coneguda la trajectòri­a del projecte, compte amb prendre’s molt seriosamen­t els terminis sobre el paper. El que és indiscutib­le és que el metro passa pel seu millor moment de forma. El 2017 es van batre tots els rècords històrics al superar els 390 milions de validacion­s. El bus, per la seva banda, va registrar els millors números de la dècada, això és, des que va començar la crisi.

El que no es pot unir a l’oferta ferroviàri­a, ara per ara, és el tramvia per la Diagonal, que va passar tots els tràmits tècnics, però no va aconseguir el suportt polític necessari per tirar endavant. Barcelona en Comú va pressionar ERC fins a l’extenuació, però no hi va haver manera que se sumessin al projecte, ni que tan sols fos el tram que els independen­tistes portaven al seu propi programa electoral, entre Glòries i Sant Joan.

ATENCIÓ AMB ELS PATINETS La ciutat també inaugura curs amb més quilòmetre­s de carril bici que mai

(l’any acabarà amb prop de 200), però amb el repte que els patinets elèctrics i els ciclistes aprenguin a conviure en un espai reduït i a velocitats tan diferents. Les restriccio­ns al cotxe i la moto (no només pels plans anticontam­inació, també per les limitacion­s d’aparcament, la pèrdua de carrils i la introducci­ó, molt tímida, de superilles) estan animant, o obligant, segons com es vegi, molts a apostar pels vehicles de mobilitat personal.

Pel que fa a les obres que poden entorpir l’inici del curs, cal citar-ne un parell. El primer és un clàssic (Glòries) i el segon (Mallorca) va deixar mostres al juliol, ja sense escoles, de la seva capacitat de generar el caos. La plaça de les Glòries prosseguei­x la construcci­ó del túnel viari que ha de permetre que a la superfície aflori un enorme parc, anomenat Canòpia Urbana. Això mantindrà els problemes que s’estan produint des de fa un lustre en l’accés i sortida la ciutat per la Gran Via. Amb un afegit: la nit de dimecres a dijous, l’artèria quedarà reduïda a un carril, tant d’entrada com de sortida, entre la rambla del Poblenou i el carrer de Bilbao.

SORTIDES DE L’AVE Els treballs a la plaça es van reprendre al març, després que el maig del 2017 s’aturessin per decisió municipal. El govern d’Ada Colau va decidir rescindir el contracte pels incomplime­nts de l’empresa adjudicatà­ria. Si tot surt segons el que està previst, la galeria hauria de ser transitabl­e el 2021, inclosa la segona fase del túnel, que dicta la perforació fins a la rambla del Poblenou.

Pel que fa al carrer de Mallorca, la construcci­ó per part del gestor ferroviari Adif de tres sortides d’emergència del túnel d’alta velocitat que enllaça Sagrera i Sants tindrà el carrer tallat fins a finals d’any. Les obres es van començar l’última setmana del mes de juliol i ja es va poder comprovar fins a quin punt afecta la circulació per la Meridiana, que ja per si mateixa presenta dificultat­s viàries amb la remodelaci­ó del tram GlòriesMal­lorca (hi ha un carril menys entre Aragó i Independèn­cia) que s’allargarà, com a mínim, fins al març del 2019. Mallorca està tallat a la Meridiana i també entre Xifré i Dos de Maig i entre Sicília i Roger de Flor, així que tot el que sigui incloure aquesta via en una hipotètica ruta urbana en cotxe o moto no és gens recomanabl­e. La millor opció és utilitzar Aragó, que haurà d’assumir tota aquesta càrrega de vehicles com pugui.

La Ronda de Dalt, que ha sigut un dels punts calents de l’estiu, ja ha recuperat la normalitat amb l’obertura del carril tallat en sentit Llobregat entre les sortides 5 i 6 per emprendre nous treballs de la cobertura de l’artèria a l’altura del mercat de la Vall d’Hebron. També les línies del metro amb trams tallats durant les vacances (L-3 i L-2) estaran a ple rendiment. Ara només falta que les escoles obrin, que els nens tornin als pupitres, que els pares respirin tranquils i que la ciutat funcioni.

 ?? RICARD CUGAT ?? L’H-10, a la cruïlla de la Meridiana amb el carrer de Mallorca, tallat al trànsit per obres.
RICARD CUGAT L’H-10, a la cruïlla de la Meridiana amb el carrer de Mallorca, tallat al trànsit per obres.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? RICARD CUGAT ?? Glòries, un dels punts calents del trànsit en hora punta.
RICARD CUGAT Glòries, un dels punts calents del trànsit en hora punta.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain