El Periódico - Català

Una plaça de les Planes, la més bruta de BCN

Un contenidor provoca que s’acumulin residus a la Tulipa L’enclavamen­t sembla el pitjor dels 865 punts negres detectats a la ciutat

- JORDI JON PARDO

Una petita plaça del barri de les Planes, la de la Tulipa, integrada al parc de Collserola, té el lamentable títol d’allotjar la concentrac­ió d’escombrari­es més gran de la ciutat de Barcelona, el lloc més brut dels 865 punts més crítics comptabili­tzats a Barcelona durant l’any 2017.

A la bruta plaça de la Tulipa s’hi pot arribar caminant en 20 minuts des de l’estació de Ferrocarri­ls de les Planes o directamen­t amb el bus del barri 128 de Vallvidrer­a. «Aquí no hi ha turistes. Els únics que ens visiten són els senglars quan fosqueja», comenta un veí del barri, que atribueix la degeneraci­ó de la plaça a un contenidor d’obra que contamina el perímetre i a la invasió descontrol­ada d’aquests porcs salvatges.

‘LA BANYERA’ El contenidor, que els habituals de la zona anomenen la banyera, fa «més de cinc anys» que causa estralls al veïnat i s’ha anat traslladan­t de lloc a mesura que sorgien les queixes i els problemes. El 2015 es trobava al costat d’un turó i els residus acabaven precipitan­t-se per l’orografia de la serralada litoral. Per aquest motiu es va decidir col·locar-lo al centre de la plaça fa dos anys, davant de la floristeri­a de Manuela Sosa, la veïna més afectada pels incidents que provoca aquesta gran paperera de trastos, que s’ha convertit en l’abocador septentrio­nal de la cara oculta de la ciutat.

Les condicions de la plaça estan precedides per una successió de fets, que es resumeixen a partir d’una col·lecció de lògiques deduïbles i conegudes per tot el barri: els veïns i treballado­rs llencen grans quantitats d’escombrari­es, els ferrovelle­rs les treuen per inspeccion­ar-les i els senglars s’encarregue­n d’escampar-les.

«Els serveis de neteja les recullen quan es desborda, però el mal ja està fet”, explica el Ramón, un obrer de la zona que sol abocar materials de construcci­ó i que ha vist com s’ha agreujat la situació en els últims anys, perquè s’ha format un conglomera­t de restes al terreny periurbà que ha derivat en un problema recalcitra­nt per a les llars veïnes.

AMIANT, GASOLINA I OLI La reconstruc­ció dels fets s’enterbolei­x al repassar la llista dels residus, alguns contaminan­ts i combustibl­es, que podrien causar una catàstrofe en una zona de més de 8.000 hectàrees verdes. «Hi ha restes d’amiant, barreges de gasolina i olis a la plaça», diu la Manuela.

Al voltant de la plaça, pengen cartells als fanals advertint que es tracta d’una «zona d’alt risc d’incendis». «Les campanyes de prevenció d’incendis del barri es limiten a un fullet a la bústia abans de l’estiu”, explica la propietàri­a, que atribueix el perill a l’ús indegut del contenidor per ser gratuït per als particular­s i al constant flux de persones que venen a remenar els residus a la recerca d’algun trasto amb valor.

L’ajuntament afirma que la pràctica totalitat d’incidèncie­s obertes per contenidor­s desbordats a la plaça de la Tulipa provenen de serveis municipals, que fan un seguiment amb visites i neteges de tres cops per setmana. No obstant, els veïns neguen que la situació hagi millorat des que va ser distingida l’abril passat com la més bruta, enmig d’una zona boscosa i d’una gran riquesa forestal i animal.

Fa cinc anys que un gran recipient de runa canvia de lloc en aquest barri de Collserola

Els senglars escampen pels voltants les escombrari­es que llencen empreses i particular­s

 ?? MANUELA SOSA ?? Uns senglars remenen les deixalles de la plaça de la Tulipa.
MANUELA SOSA Uns senglars remenen les deixalles de la plaça de la Tulipa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain