El Periódico - Català

La Roja es torna blanca

Luis Enrique alinea sis jugadors del Madrid, cosa que no passava des del 2002

- JOAN DOMÈNECH

Amb cara de pomes agres esperaven Luis Enrique en la selecció. Sobretot, els madridiste­s més recalcitra­nts. Perquè no només no el consideren un dels seus, sinó perquè és un dels altres. O sigui, del Barça. I si a aquest antecedent s’afegeix que el tècnic ha reivindica­t el seu barcelonis­me –«no em reconec vestit de blanc», va confessar veient el seu cromo de futbolista –i que substituïa Julen Lopetegui i Fernando Hierro, nou i vell apòstols del madridisme, respectiva­ment– començava a bullir el brou del recel.

La breu obra de Luis Enrique desmunta la bastida de la sospites. Primer pels resultats, que quan es tornin dolents desmuntara­n la talaia. Però les decisions el reconcilie­n amb la que va ser la seva afició entre el 1991 i el 1996.

En la primera convocatòr­ia redactada va inscriure el triple de futboliste­s del Madrid que del Barça (sis a dos).

Que la plantilla blaugrana hagi decaigut en presència i qualitat influeix, però són figues d’un altre paner. En l’alineació d’Espanya contra Croàcia hi havia sis blancs i un sol blaugrana (Busquets).

Busquets, sol

La Roja es torna blanca una altra vegada. Com antigament. Com, exactament, el 12 d’octubre del 2002, quan van coincidir sis jugadors del Madrid (Casillas, Salgado, Bravo, Helguera, Guti i Raúl) l’onze titular per última vegada.

Luis Enrique va recuperar aquell vell costum, freqüent en temps remots, ajuntant Carvajal, Nacho, Ramos, Ceballos, Asensio i Isco. ¿Què va haver de sentir Busquets al veure’s sol, després de nou anys, sobre la gespa? Sense Iniesta ni Piqué, retirats per voluntat pròpia, ni Alba, apartat (de moment) per Luis Enrique. Amb l’única proximitat, en la distància, de Sergi Roberto, assegut a la banqueta. «Ni sé ni m’interessa de quin equip són els jugadors, tots són de la selecció espanyola», va dir el tècnic.

Doble homenatge

El caràcter blanc va convidar a evocar els temps, molt menys remots. Per citar un exemple, la final del Mundial de Sud-àfrica (2010), on Espanya es va proclamar campiona amb sis jugadors del Barça (Puyol, Piqué, Xavi, Busquets, Iniesta i Pedro), més David Villa, que havia firmat abans del torneig, i Víctor Valdés de suplent.

Busquets, que no va acabar el partit, només va veure una cara reconeixib­le al davant: la d’Ivan Rakitic. Un dels fidels de Luis Enrique. L’entrenador que el va fitxar per al Barça i per qui s’hauria llançat «per un pont» si l’hi hagués demanat, com va confessar el gener del 2017. Rakitic i Luis Enrique es van abraçar i el jugador va rebre un doble homenatge (li van regalar la samarreta espanyola i la croata). Doblement inoblidabl­e. Pel partit número 100 i el sis del marcador.

Cita inoblidabl­e de Rakitic: pels 100 partits amb Croàcia i els sis gols encaixats

 ?? AFP / JOSÉ JORDAN ?? Rakitic va ser homenatjat a Elx.
AFP / JOSÉ JORDAN Rakitic va ser homenatjat a Elx.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain