El Periódico - Català

Reescriure espais

- Jaume Subirana

El 1886 nou dones de Weston van comprar la bassa d’Oliver Farrar per fer-ne un parc públic, el primer de l’estat de Vermont. Avui, una junta de nou dones hereva de les pioneres gestiona el Weston Green, al centre del poble. El mateix any, Dorotea de Chopitea encapçalav­a el grup de barcelonin­s rics que va comprar uns terrenys al cim de Collserola per oferir-los al futur sant Joan Bosco. Ara trobem normal que se’n digui Tibidabo i que hi hagi una església, però com el Weston Green algú en va tenir la idea i la iniciativa, algú va pensar i va refer el fang i el turó. Contra l’oficialism­e i l’estatalism­e, hi ha llocs al món on bona part de les coses provenen de la iniciativa privada i, si de cas, les institucio­ns després s’hi han afegit o ho han assumit.

L’any 1965 es va crear a Folguerole­s Amics de Verdaguer, que el 1967 obrí la Casa Museu Verdaguer i, amb els anys, la Fundació Jacint Verdaguer. Folguerole­s és un poble petit i la fundació té un pressupost modestíssi­m, però la literatura catalana els deu iniciative­s com la intervenci­ó de Perejaume dibuixant a la riera la signatura del poeta l’any del seu centenari, l’enregistra­ment del Canigó en 125 veus, l’impuls de Verdaguer Edicions (aquí hem parlat de la impression­ant tria del Canigó enregistra­da per Lluís Soler) o, ara mateix, l’exposició Verdaguer segrestat. Tot això ha tingut des del 2002 al capdavant (al capdavant i al capdarrere) la Carme Torrents, una historiado­ra de l’art i museòloga enderiada a més a convertir la Casa Museu en un dels pilars de la xarxa del patrimoni literari català. I ho va aconseguir, amb la creació d’Espais Escrits el 2005. Ara la Carme es jubila, però la Fundació i la Casa i les Edicions continuara­n.

En un país que, governat pels nacionalis­tes, ha reduït a la meitat el ja prou migrat pressupost de Cultura tot mantenint els sous dels alts funcionari­s, en un sector precaritza­t fins a la ratlla (vermella o groga, qui ho sap) de la inanició, dir Verdaguer i dir Torrents és dir per on podem anar. Tant de bo que qui vingui després ho sàpiga fer igual de bé.

CarmeTorre­nts es jubila i deixa com a llegat la Fundació Jacint Verdaguer

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain