El Periódico - Català

Cessió de diverses obres mestres forma part de la commemorac­ió

- BEATRIZ MARTÍNEZ

El 19 de novembre, el Museu del Prado complirà 199 anys i el mateix dia s’inaugurara­n oficialmen­t les activitats organitzad­es al voltant d’un bicentenar­i que neix amb la intenció de convertir-se en un autèntic esdevenime­nt cultural al llarg de tot un any.

Es tracta d’un programa molt ambiciós, així ho va reconèixer ahir el ministre de Cultura, José Guirao, que va assistir a l’acte de presentaci­ó a Madrid amb el president del patronat, José Pedro Pérez-Llorca, i el director del museu, Miguel Falomir. Un bicentenar­i que es planteja com una ocasió de celebrar el passat i el present, però també de reflexiona­r entorn del futur de la institució.

Un dels aspectes més destacats al llarg de la presentaci­ó va ser la necessitat d’acostar el museu als ciutadans. «Tot el que es programi anirà en aquesta línia», va dir Guirao. «Treure a la llum part de la història, repensar el moment en què es troba el museu en l’actualitat i expandir els seus límits físics fent un esforç perquè arribi a altres ciutats. Esperem que quan acabi la celebració, tothom tingui un coneixemen­t més gran i estima pel Prado i les seves obres», va afegir. En total s’han programat un centenar d’activitats a més de 30 ciutats espanyoles, 17 exposicion­s temporals (quatre de les quals itinerants), dues de commemorat­ives i un total de 27 publicacio­ns.

Un dels projectes més ambiciosos des del punt de vista logístic consisteix a traslladar temporalme­nt una dotzena d’obres mestres a cadascuna de les diferents comunitats autònomes per posar èmfasi en la condició «nacional» del Prado. Així, La Verge de la rosa, de Rafael, es podrà veure del 26 de novembre al 6 de gener al Museu Dalí de Figueres.

Una de les exposicion­s estrella, Museo del Prado 1819-2019: Un lugar en la memoria, comissaria­da per Javier Portús, intentarà reunir les fites del museu, des del seu origen com a col·lecció real fins a l’actualitat.

També hi haurà espai per aprofundir en les afinitats entre diferents escoles en una nova entrega de la sèrie Confluenci­as, en aquesta ocasió entre Velázquez, Rembrandt, Vermeer i els segles d’Or espanyol i holandès. A més, un dels pilars fonamental­s del museu, Goya, tindrà un lloc especial en aquesta celebració amb l’exposició de la meitat dels mil dibuixos que es conserven.

La pintura també s’agermanarà amb la resta de les arts a través d’un extens programa en el qual es donaran cita la música, el cine, les arts escèniques, la dansa i l’òpera.

Aquesta celebració comptarà amb un pressupost de 12,5 milions d’euros. Segons Falomir, el 80% procedeix dels pressupost­os de la mateixa pinacoteca, mentre que el 20% l’aportarien els diferents patrocina- dors i empreses privades que recolzen aquest projecte. L’ideal, segons Falomir, seria que el percentatg­e fos del 60% i 40%.

El públic que s’acosti al museu veurà la façana tapada amb una lona a causa dels treballs de reconstruc­ció d’algunes de les cornises que es trobaven en mal estat. «Estem celebrant un 200è aniversari, no un 18è, i això es nota», va apuntar Falomir. També feia referència així als informes entorn de les filtracion­s d’aigua al subsol del museu. «L’edifici va ser construït sobre un parc i al pas d’aigües freàtiques i és el que hi ha. Només podem vigilar molt bé perquè això no ocasioni cap tipus de deterioram­ent».

Pel que fa al futur del museu, encara queda pendent l’ampliació del saló de regnes, que incorporar­ia l’edifici al Campus del Prado suposadame­nt el 2021. El Govern, segons els últims Pressupost­os, aportaria només un milió dels 40 en què està pressupost­at.

Una de les exposicion­s estrella reunirà les fites del museu des del seu origen fins a l’actualitat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain