El Periódico - Català

Trías de Bes debuta com a dramaturg amb ‘El tràmit’

►L’economista retrata la corrupció amb una comèdia esbojarrad­a

- MARTA CERVERA

¿Quants diners destinen els governs a investigar la vida en altres planetes? L’existència d’aquesta i altres partides ocultes en els fons reservats de l’Estat va donar la idea a l’autor i economista Fernando Trías de Bes (La buena suerte, Lateral marketing, Innovar para ganar) per escriure

El tràmit, la seva primera obra de teatre. El muntatge, produït per la seva pròpia productora (Greenlemon) i protagonit­zat per populars actors com Mònica Glaenzel, David Bagés i Àlex Casanovas, inicia funcions demà al Teatre Borràs.

«En aquesta comèdia res és el que sembla, hi ha una sorpresa cada 15 minuts», avança Trías de Bes. S’hi reflexiona sobre la corrupció com a sistema de vida, com una cosa inherent a una societat on per a uns és tan normal escaquejar-se de pagar l’IVA com per a d’altres colarse en el transport públic. Dirigida per Martí Torras (Rhümia, Rhum), El tràmit arrenca amb la detenció d’un home per part dels Mossos d’Esquadra. Els ha semblat estrany, entre altres coses perquè barrejava un Vega Sicilia, un vi caríssim, amb gasosa. A més descobreix­en que, malgrat tenir aspecte d’algú normal, té una estranya habilitat: és capaç de desxifrar tota la informació d’una persona només mirant-la.

¿ALIENÍGENA O HUMÀ? El sospitós, interpreta­t per David Bagés, és portat a un centre secret especialit­zat en la investigac­ió de fenòmens paranormal­s. Tres experts hauran de determinar si és o no un ésser d’un altre planeta. Aquest curiós peritatge és un tràmit habitual, però més enllà de les sospites sobre la identitat de l’interrogat, l’espectador descobrirà una trama paral·lela que permet desxifrar l’aspecte econòmic de tota l’operació. Fins aquí es pot llegir. «No és una astracanad­a, és una comèdia intel·ligent», assenyala l’autor. «En el fons, com em deia Bagés un dia, parla de les misèries humanes».

Els responsabl­es de determinar la naturalesa del subjecte, un peritatge imprescind­ible, seran tres vells coneguts: el professor Ribes (Xavier Serrano), físic nuclear; el doctor Sancho (Àlex Casanovas), un metge vividor reconverti­t en empresari d’èxit i que és propietari d’una clínica radiològic­a, i la doctora Sala (Mònica Glaenzel). Aquesta última és una psicòloga i psiquiatra autora de populars llibres d’autoajuda sobre la felicitat, una cosa que desconeix.

NETEJADORA D’OSCAR El seu treball serà seguit molt de prop pel senyor Susqueda (Manel Mas), responsabl­e d’aquest centre i molt interessat a demostrar la importànci­a de les seves investigac­ions. També per Paquita (Susanna Garachana), una dona de fer feines amb accés a tot, com la protagonis­ta de l’oscaritzat film La forma del agua.

«És una obra innovadora, amb un rerefons social important», declara Martí Torras, el director. Hi ha intenció de fer riure, però també de deixar pòsit. «La gent sortirà preguntant-se moltes coses».

 ??  ?? Bagés i Glaenzel, a ‘El tràmit’.
Bagés i Glaenzel, a ‘El tràmit’.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain