El Periódico - Català

Garrotada a la neta de Franco per eludir impostos

- EL PERIÓDICO

C Carmen Martínez-Bordiú, neta del dictador Francisco Franco, haurà de pagar els 525.063,96 euros a Hisenda que va deixar d’abonar quan, després de vendre el 2006 unes accions que havia heretat de la seva mare, va comprar uns immobles a Cantàbria i va fer la declaració de la renda reduint la base imposable del guany des de 6,7 milions a 57.209 euros. Així consta en una sentència de l’Audiència Nacional dictada al març i publicada ahir per Infolibre, segons la qual el tribunal desestima la pretensió de Martínez Bordiú d’anul·lar la sanció que se li va imposar el 2011 després d’una inspecció de les seves declaracio­ns d’IRPF del 2006, 2007 i 2008, i contra la qual va presentar successive­s reclamacio­ns.

La neta del dictador va heretar l’any 2000 unes accions de la seva mare a l’empresa FR Promocione­s del Suroeste SA, i a l’abril del 2006 va vendre mitjançant escriptura pública de compravend­a dues empreses fixant un calendari de pagaments per import superior a 9,6 milions d’euros que passarien a ser 1,5 milions d’euros si no es requalific­aven uns terrenys que l’empresa tenia pendents, com va passar. No obstant, amb les quantitats cobrades el 2006, ella va invertir en l’adquisició d’una vivenda, dues places de garatge i un traster a Santander (1.959.050 euros més IVA), un xalet a la mallorquin­a Andratx (1.475.200 euros) i dues finques al municipi càntabre de Miera (360.607).

La seva defensa afirma que «els esmentats immobles es van destinar a l’activitat econòmica d’arrendamen­t». En aquest sentit, l’actual duquessa de Franco i Gran d’Espanya va al·legar que existia activitat econòmica perquè comptava amb un empleat a jornada completa i una oficina dedicada a l’arrendamen­t immobiliar­i –que coincidia amb el seu propi domicili. No obstant, com diu la sentència, en les proves practicade­s per Hisenda durant la investigac­ió, es «demostra» que «no es realitzava veritablem­ent una activitat econòmica» en aquest espai. L’administra­ció tributària va proposar la sanció «basant-se en la noexistènc­ia» d’aquest empleat, i l’Audiència Nacional conclou ara que Martínez Bordiú haurà d’abonar aquests 525.063,96 euros, a més d’impostos del 2007 i el 2008 i els costos del procés.

Carmen MartínezBo­rdiú no va declarar 6,7 milions de la venda d’unes accions que va heretar de la seva mare

 ?? EFE ?? Carmen Martínez-Bordiú.
EFE Carmen Martínez-Bordiú.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain