El Periódico - Català

Ardit legal de Sánchez per tirar endavant el Pressupost

►El PSOE intenta eliminar el poder de veto del Senat a través d’una llei antiviolèn­cia de gènere

-

Per sorpresa i per la porta del darrere. Així és l’estratègia que han dissenyat els socialiste­s del grup parlamenta­ri i del Govern per eludir el bloqueig del PP i Cs al tràmit pressupost­ari de l’Executiu.

Ahir a les 20 hores, poc abans de finalitzar el termini de presentaci­ó d’esmenes a la proposició de llei orgànica per a la formació de jutges i magistrats en matèria de violència de gènere, el grup socialista va presentar la seva pròpia bateria d’esmenes. I entre elles va colar una esmena en la qual es proposa la reforma de llei d’estabilita­t pressupost­ària per retirar al Senat (on el PP té majoria absoluta) la seva capacitat de vetar l’objectiu de dèficit per al 2019 sobre el qual el Govern de Pedro Sánchez, d’acord amb Units Podem, pretén fer un gir social als comptes de l’Estat.

No és la primera vegada que un grup utilitza aquest estratagem­a, en forma de tècnica òmnibus. El que s’ha pretès és eludir el boicot amb què el PP i Ciutadans, amb majoria a la Mesa del Congrés, pretenien bloquejar la proposició de llei per a la reforma de la llei d’estabilita­t impulsada pel grup socialista.

El 4 de setembre, el PP i Ciutadans ja van vetar la tramitació urgent d’aquesta proposició de llei. I tot i que el ple del Congrés va aprovar ahir la seva tramitació ordinària (amb els vots en contra del PP, Cs, UPN i Fòrum Astúries), els representa­nts del PP i Cs a la Mesa del

El PSOE camufla en

una llei de violència de gènere la seva reforma de la llei d’estabilita­t pressupost­ària

Congrés estaven disposats a boicotejar-la amb successive­s ampliacion­s del termini d’esmenes.

Ara, el PSOE aconseguei­x fer el salt a aquesta estratègia ja que el termini d’esmenes va vèncer ahir. A més, la Comissió de Justícia (on es tramitaria la llei contra la violència de gènere) està presidida per una socialista, Isabel Rodríguez.

Fonts parlamentà­ries expliquen que si PP i Cs accedeixen dimarts vinent a la tramitació urgent de la proposició de llei original avortaran l’estratègia de l’esmena òmnibus.

Al contrari, seguiran endavant amb ella. «Demostrem-los que no poden bloquejar-nos», afirmen fonts socialiste­s. R. M. S. / J. R. S.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain