El Periódico - Català

El cap de l’espionatge alemany cau pels seus llaços ultres

Trump imposa més aranzels a productes xinesos per 170.000 milions d’euros Pequín contraatac­a gravant els béns nord-americans per 51.000 milions

- RICARDO MIR DE FRANCIA

La guerra comercial entre els Estats Units i la Xina no només no s’atura, sinó que s’acaba de multiplica­r per quatre. Donald Trump va anunciar ahir a la nit la imposició de nous aranzels a productes importats xinesos per valor de 200.000 milions de dòlars (170.000 milions d’euros), quatre vegades més de l’import que havia gravat fins ara. La llista de béns penalitzat­s ja no només inclou els productes industrial­s, sinó que s’ha ampliat ostensible­ment per incloure també els de consum, des de marisc fins a mobles passant per eines, electrònic­a o maletes.

El duel no sembla que s’hagi d’acabar aviat, perquè el líder nordameric­à va anunciar que, si Pequín pren contramesu­res per respondre a aquests últims aranzels, castigarà la resta d’importacio­ns xineses, que l’any passat van arribar a un total de 505.000 milions de dòlars.

Trump se sent fort per la bona marxa de l’economia nord-america- na i de moment no va de farol. Sembla disposat a arribar fins al final per aconseguir les concession­s que reclama. Entre altres coses, vol que s’aturi el robatori de propietat intel·lectual i la transferèn­cia tecnològic­a, que es deriva de la tendència de Pequín a obligar les companyies nord-americanes a formar joint ventures amb les seves empreses per accedir al mercat xinès. Fins al moment, els números nord-americans no s’han ressentit per les seves mesures proteccion­istes i, mentrestan­t, l’economia xinesa s’alenteix.

«Fa mesos que reclamem a la Xina que canviï aquestes pràctiques injustes i atorgui a les companyies nord-americanes un tractament just i recíproc», va dir Trump a l’anunciar la recrudescè­ncia de la seva ofensiva comercial. «Però fins ara la Xina s’ha negat a canviar la seva manera d’actuar». Els nous aranzels entraran en vigor de forma esglaonada. El 10% inicial s’imposarà a partir del 24 de setembre, un percentatg­e que passarà al 25% a partir de l’1 de gener del 2019. Aquest intratègia crement gradual s’hauria concebut perquè les empreses nord-americanes tinguin una mica de temps per reaccionar. Però no sol. També servirà perquè el més que probable augment dels preus d’alguns productes no tingui gaire impacte durant la campanya nadalenca.

Per més que Trump presenti la guerra comercial com una es- negociador­a que perjudica exclusivam­ent la locomotora asiàtica, són els importador­s i les empreses nord-americanes les que paguen els impostos duaners. Grans sectors industrial­s com el tecnològic o el químic ja han expressat el seu rebuig a les polítiques del president. A alguns els ha donat resultat perquè aquest últim paquet exclou els rellotges que Apple produeix a la Xina, els dispositiu­s de bluetooth o les cadires de bebè. Però el republicà continua aferrat al pal i la pastanaga. D’una banda, negocia amb la Xina i, de l’altra, li imposa sancions comercials en forma d’aranzels. Els primers van arribar el juliol (50.000 milions de dòlars) i ara els segons (200.000 milions).

UN PAS MÉS ENLLÀ No sembla que s’hagi d’acabar allà el duel perquè el Govern xinès va anunciar gairebé immediatam­ent que respondrà a aquesta última mesura gravant 60.000 milions de dòlars (51.000 milions d’euros) en importacio­ns nordameric­anes. Una decisió que activaria «automàtica­ment» el pròxim pas de Washington: aranzels per valor de 267.000 milions, és a dir, tots els productes que han quedat fora d’aquestes dues primeres rondes.

La Xina imposarà aranzels d’entre el 5% i el 10% a uns 4.000 tipus de productes per valor de 60.000 milions de dòlars. L’escalada d’aquest conflicte comercial tindrà conseqüènc­ies, com va pronostica­r ahir l’agència de qualificac­ió nord-americana Standard & Poor’s (S&P), que creu que «causarà un sentiment de commoció i reduirà el futur creixement global», ja que el comerç caurà i, amb aquest, les companyies de transport i infraestru­ctures.

Washington no pararà fins que s’acabi el robatori de propietat intel·lectual i tecnològic­a del colós asiàtic

 ?? AP / EVAN VUCCI ?? Donald Trump i el president de Polònia, Andrzej Duda, ahir.
AP / EVAN VUCCI Donald Trump i el president de Polònia, Andrzej Duda, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain