El Periódico - Català

‘Territori Colau’

Per afrontar el problema de seguretat, l’alcaldessa i Buch han d’aparcar les velles estratègie­s polítiques

- EVA Arderius Periodista.

Si Manuel Valls encara té dubtes de presentar-se a les properes eleccions municipals de Barcelona, potser se li han esvaït veient per on va el debat polític de la ciutat. La seguretat comença a preocupar els barcelonin­s. Augmenten els delictes i la sensació de por a barris com la Barcelonet­a o el Raval. Valls es frega les mans. Aquest és un escenari perfecte per a ell. A França, com a primer ministre, la seva recepta de mà dura i fermesa contra la delinqüènc­ia el va portar a les quotes mes altes de popularita­t. Es mou bé amb un discurs contundent i populista. Escombrant tot allò que no li agrada. Ara, els mateixos que el critiquen, comuns i sobiranist­es, li estan aplanant el terreny.

La sensació d’insegureta­t a Barcelona no és un problema estacional, no es només un titular d’estiu. Govern Municipal, veïns i fins i tot els sindicats de la policia catalana coincideix­en: falten mossos, la ciutat necessita més efectius. L’únic que no comparteix aquest diagnòstic és el conseller d’Interior. Miquel Buch ja va dir que no a Ada Colau a la junta de seguretat del juny, i l’hi ha tornat a dir ara, després de la reunió de divendres passat per abordar la crisi dels narcopisos. Imagino la cara dels veïns quan van veure que els dos màxims responsabl­es de seguretat no amagaven la falta de sintonia i ni es posaven d’acord per fer una compareixe­nça conjunta davant la premsa. Si els que han de resoldre el problema no consensuen ni la manera d’abordar-lo, la solució queda molt lluny.

Buch li va dir a l’alcaldessa que no pot fer més contra els narcopisos. Com si Barcelona fos només territori Colau i el Govern català no hi tingués cap responsabi­litat. Si l’objectiu és posar-li difícil a l’alcaldessa, s’està aconseguin­t, però l’estratègia és pèssima, sobretot pels ciutadans que pateixen els problemes cada dia.

Com diu la cançó, Barcelona té poder i això, quan es tracta de negociar i demanar més, pot jugar a la contra, tothom pensa que ja en té prou. A ulls de la Generalita­t, la capital catalana sempre ha estat sobradamen­t autosufici­ent i solvent. Tant, que el Govern català ha tingut tendència a escatimar-li recursos. L’estratègia de fer-se la punyeta entre administra­cions no és nova, sobretot quan els dos dirigents són de partits diferents. El punt més àlgid de la confrontac­ió es va viure amb Pasqual Maragall a l’alcaldia i Jordi Pujol a la presidènci­a de la Generalita­t. Ara aquelles tibantors es repeteixen i les escenifiqu­en, tot i que d’una forma menys genuïna, l’alcaldessa Colau i Buch.

És evident que des de l’ajuntament no s’ha encertat en la lluita contra els narcopisos i que no sobren mossos a Catalunya. Les retallades pressupost­àries han congelat promocions i la prevenció antiterror­ista ha hipotecat molts agents, però Barcelona en necessita més. Així que val més aparcar les velles estratègie­s polítiques del passat. Ara mateix ja hi ha massa qüestions per discrepar, no cal sumar-hi també la seguretat dels carrers de la ciutat.

Barcelona ha comès errors, però necessita més mossos per solucionar la insegureta­t ciutadana

 ?? LEONARD BEARD ??
LEONARD BEARD
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain