El Periódico - Català

El guinyol d’Aznar

- ENRIC Hernàndez

Quan tu hi vas, Ell ja hi ha anat i tornat tres vegades. Si tu esgrimeixe­s una sentència que condemna el seu partit per corrupció, Ell té un paper sobre les corruptele­s del teu partit. Si li preguntes per la caixa B del PP, acreditada per l’Audiència Nacional, Ell et respondrà que la sentència no és ferma i t’acusarà de colpista. Si inquireixe­s pel titular de les sigles «J. M.» que en els papers de Bárcenas figura com a perceptor de sobresous en negre i ordenant de pagaments igualment opacs, Ell et traurà el cas dels ERO andalusos o t’acusarà, o et traurà el d’un exconselle­r condemnat per contraban, o t’acusarà de rebre finançamen­t de l’Iran i Veneçuela, règims als quals, per cert, en el seu dia va rendir homenatge. No hi donis més voltes. Ell sempre guanya.

La compareixe­nça al Congrés de José María Aznar, escortat pel seu pupil Pablo Casado, va ser de vergonya pròpia i aliena. Pròpia perquè un espera que els polítics se serveixin de les comissions d’investigac­ió per a alguna cosa més que lluir figura davant de les càmeres. I aliena perquè costa concebre que un expresiden­t del Govern comparegui en seu parlamentà­ria com una caricatura de si mateix, com un guinyol arrogant, mentider i irrespectu­ós amb els representa­nts de la sobirania popular.

La corrupta trama Gürtel va germinar i va fructifica­r a les entranyes del PP durant la presidènci­a d’Aznar, però Ell ni va saber, ni va veure ni va sentir res. El líder del càrtel, Francisco Correa, va ser convidat al pompós casament de la seva filla a El Escorial, però Ell no li va dedicar ni una mirada. Un exdiputat conservado­r confessa que el llavors líder del PP va autoritzar un pagament en negre de 24.000 euros a un conseller del Govern navarrès, però a Ell no li consta.

Tuits i telegènia

La supèrbia del personatge i l’afany de protagonis­me dels diputats interpel·lants van convertir la sessió en un espectacle televisiu, un Gran Germà on tots busquen el seu minut de glòria. Un missatge gens edificant, ja que certifica l’esterilita­t de les comissions parlamentà­ries d’investigac­ió i confirma que ni la vella política ha entès res, ni la nova aporta més que tuits enginyosos i telegènia.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain