El Periódico - Català

Rússia i Turquia s’entenen, Idlib pateix

Moscou és l’actor dominant d’un conflicte que apunta sense remei a una victòria d’Al-Assad

- JESÚS A.

Que Rússia i Turquia hagin arribat finalment a un acord temporal en relació amb la província siriana d’Idlib no vol dir que això eviti la violència diària als més de tres milions de persones que s’amunteguen allà, o que impedeixi l’ofensiva governamen­tal contra l’amalgama de faccions rebels que s’hi han anat acumulant, amb Hayat Tahrir al-Sham (lligat a Al-Qaida) al capdavant. L’acord per establir a partir del 15 d’octubre una zona desmilitar­itzada d’uns 20 km d’ample, que separi les forces sirianes de les posicions rebels, tan sols serveix per impedir que les tensions russoturqu­es es desbordin.

Vladímir Putin, amb les benediccio­ns iranianes i conscient que continua portant la veu cantant en aquesta tragèdia, ha permès que Tayyip Erdogan surti airós de moment d’un carreró en què ell mateix s’havia ficat, al rebutjar dràsticame­nt una ofensiva general per temor de l’onada de refugiats que s’afegirien als més de tres milions que ja allotja en territori turc. En essència, s’ha optat per jugar a guanyar temps.

Temps perquè vagi fent efecte la fase actual de l’ofensiva que, amb suport rus i iranià sobre el terreny, busca estovar físicament i moralment els enemics amb foc artiller i aeri, amb total menyspreu a la sort que puguin córrer els civils atrapats en el parany. Temps perquè les forces lleials a Damasc que actualment estan netejant altres reductes rebels al sud i a l’est del país puguin rematar les seves tasques abans d’afegirse a l’esforç bèl·lic a Idlib. Temps igualment per desgastar un Erdogan que, oblidat ja el seu somni de fer caure el seu veí, observa amb inquietud l’acostament de les poderoses milícies kurdes a Baixar al-Assad, cada vegada més disposades a col·laborar en els atacs a canvi de concession­s polítiques i econòmique­s. I temps, per fi, per explorar la possibilit­at que finalment Ankara aconseguei­xi unir bona part dels actors violents actius a Idlib contra HTS, sense descartar que com a resultat pugui acabar annexionan­tse una part de la província.

Però aquell mateix temps pot jugar en contra dels qui es veuen a si mateixos com a omnipotent­s arquitecte­s d’un nou Pròxim Orient. N’hi ha prou amb esmentar un esdevenime­nt tan recent com la demolició accidental d’un avió rus d’intel·ligència de senyals per bateries antiaèries sirianes que, previsible­ment, el que pretenien era fer caure algun dels quatre F-16 israelians que en aquell moment atacaven objectius sirians per entendre que, com tantes vegades ha passat ja en aquests últims set anys i mig, tot pot quedar superat immediatam­ent pels esdevenime­nts.

És obvi que Moscou s’ha convertit, amb la sorprenent atzagaiada nord-americana, en l’actor dominant d’un conflicte que ja apunta sense remei a una victòria d’Al-Assad. Ell és qui té més pressa, però sap que només podrà aconseguir­la al ritme que marqui el trio Moscou-Ankara-Teheran. Si aconseguei­x controlar les seves ànsies genocides sap que, si no és avui, serà demà quan posarà les seves mans sobre Idlib.

Codirector de l’Institut d’Estudis sobre Conflictes i Acció Humanitàri­a (IECAH).

Núñez Villaverde

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain