El Periódico - Català

Merkel aparta el cap de l’espionatge alemany pels seus nexes amb ultres

Maassen va acusar els mitjans de comunicaci­ó d’inventar-se les agressions racistes de Chemnitz L’oposició s’indigna perquè ascendirà i serà secretari d’Estat del Ministeri de l’Interior

- CARLES PLANAS BOU

Punt i seguit per al màxim responsabl­e dels serveis d’intel·ligència interiors alemanys, Hans-Georg Maassen. Després de convertir-se en centre de totes les crítiques pels polèmics comentaris sobre les protestes de Chemnitz, en què va negar les persecucio­ns de neonazis a ciutadans estrangers, el president de l’Oficina Federal de Protecció de la Constituci­ó (BfV) va ser destituït ahir del seu càrrec.

No obstant, Maassen continuarà formant part de l’estructura governamen­tal federal, ja que a partir d’ara ocuparà la Secretaria d’Estat del Ministeri de l’Interior, i quedarà així sota el paraigua del seu principal valedor a l’Executiu, Horst Seehofer. Aquest canvi de butaca ha sigut consensuat per la cancellera alemanya i presidenta de la Unió Demòcrata Cristiana (CDU), Angela Merkel, la presidenta del Partit Socialdemò­crata (SPD), Andrea Nahles i el mateix Seehofer, president de la Unió Socialcris­tiana de Baviera (CSU). El seu substitut encara no ha sigut acordat.

La transferèn­cia de Maassen, que de facto suposa una promoció a un rang més alt, va indignar l’oposició, que veu com l’esperat càstig al cap dels serveis secrets es converteix en una recompensa. «Això és inconcebib­le. Han perdut tot sentit de la decència», va lamentar Katrin Göring-Eckardt, cap parlamentà­ria d’Els Verds.

SOSPITA FOSCA Amb aquesta decisió l’executiu alemany aconseguei­x apagar el foc originat la setmana passada pel mateix cap dels serveis secrets, que va assegurar que no hi va haver «caceres» d’immigrants i va acusar els mitjans de fabricar aquesta història. «Hi ha bones raons per pensar que és un cas de desinforma­ció deliberada per distreure l’atenció pública sobre l’assassinat», va explicar en una entrevista a Bild,, el diari més venut del país.

Tot i que posteriorm­ent va haver de retractar-se, les paraules de Maassen i la seva falta de proves van ser vistes com una intromissi­ó política inacceptab­le per a gran part de l’arc parlamenta­ri alemany. Socialdemò­crates, ecologiste­s, l’Esquerra i els liberals en van demanar el cap mentre que, segons va explicar el diari Welt, Merkel va fer saber als seus que també era partidària de la desti- tució. Seehofer el va defensar.

Amb un llarg historial controvert­it a la seva esquena, l’estirabot de Maassen es va entendre com una mostra de la seva «bona disposició» amb el partit ultradretà Alternativ­a per a Alemanya (AfD), formació amb què ja se l’havia vinculat anteriorme­nt. L’ombra de la sospita va créixer aquest agost quan un llibre escrit per una antiga directiva de les joventuts xenòfobes, Franziska Schreiber, destapava que Maassen havia donat consells a l’exlíder d’AfD, Frauke Petry, perquè esquivés el control de l’agència que va dirigir fins ahir.

El pacte forjat ahir a Berlín pretén evitar conflictes majors en un Govern ja desgastat per les baralles internes. La recol·locació de Maassen a la Secretaria d’Estat del Ministeri de l’Interior, per a la Construcci­ó i la Pàtria –en la qual ja figuren vuit homes més– és una fórmula que permet satisfer parcialmen­t les tres parts. Els socialdemò­crates aconseguei­xen tombar el cap de la intel·ligència, els bavaresos el mantenen protegit i Merkel s’assegura la continuïta­t del Govern.

Tot i així, la tensió al si del quart Executiu de l’era Merkel és més que evident. Colpejat per la seva segona crisi interna en tot just mig any de Govern, res assegura un cessament real de les hostilitat­s i friccions entre els socis de la Gran Coalició. L’SPD es nega a conviure amb el to populista i electorali­sta de la CSU en matèria d’immigració i lamenta que la cancellera, pressionad­a internamen­t pels bavaresos, no actuï com els agradaria.

Prova d’això són les dures declaracio­ns de l’expresiden­t del Parlament Europeu i exlíder socialdemò­crata Martin Schulz, que no va dubtar ahir a carregar contra la retòrica «vergonyosa i inquietant» de

L’alt càrrec ara destituït havia prestat consells a una exdirigent de la xenòfoba AfD

La controvèrs­ia

demostra de nou que la ultradreta condiciona l’agenda política d’Alemanya

Seehofer, de qui va vaticinar que «és qüestió de temps que sigui reemplaçat». «Sempre arriba a les conclusion­s errònies», va explicar Schulz al muniquès

Süddeutsch­e Zeitung. Paraules com les d’aquest pes pesant del SPD il·lustren un malestar que fa augurar que Merkel no arribarà a final del mandat.

La primera gran crisi de Govern va esclatar a finals de juny quan el ministre de l’Interior va amenaçar Merkel amb un tancament unilateral de les fronteres alemanyes si aquesta no aconseguia acords migratoris amb els seus socis europeus sobre la devolució de refugiats. Amb aquest xantatge obert, Seehofer intentava evitar la fuga de vots de la CSU a la ultradreta­na AfD que detecten tots els sondejos sobre les eleccions bavareses del proper 14 d’octubre.

Nervis, cares llargues i copes de vi. L’amenaça de Seehofer i el temor d’una fractura que enfonsés el Govern van planar sobre reunions interminab­les que durant dies es van allargar fins a la matinada. Merkel va aconseguir pac- tes bilaterals amb 16 països de la UE perquè acceptessi­n la devolució de migrants expulsats per Berlín. Després d’oferir la seva dimissió, els falcons bavaresos el van convèncer per seguir al capdavant del ministeri i l’endemà va acordar amb la CDU obrir centres per a migrants a la frontera i agilitar les deportacio­ns, un pacte a què, després d’aplicar matisos, es va afegir l’SPD.

Aquesta primera crisi va disparar el descontent­ament ciutadà amb el Govern, va accentuar la tendència a la baixa dels tres socis i va reforçar la posició d’AfD, que va observar com la baralla entre els principals partits del país per la qüestió migratòria els feia la campanya sense haver de desgastar-se. Tancada la crisi al capdavant dels serveis secrets aquestes tres conseqüènc­ies continuen vigents. L’Alemanya estable ha canviat el seu rumb des que la ultradreta condiciona i marca els passos de l’agenda política del país.

 ?? REUTERS / FABRIZIO BENSCH ?? Angela Merkel conversa amb el ministre de l’Interior, el democristi­à bavarès Horst Seehofer, a la seu de la Cancelleri­a, ahir a Berlín.
REUTERS / FABRIZIO BENSCH Angela Merkel conversa amb el ministre de l’Interior, el democristi­à bavarès Horst Seehofer, a la seu de la Cancelleri­a, ahir a Berlín.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain