El Periódico - Català

Macron es quedarà sense un altre pes pesant en el Govern

- EVA CANTÓN

El ministre francès de l’Interior i número dos de l’Executiu, Gérard Collomb, vol tornar a ser alcalde de Lió, la ciutat que va dirigir durant setze anys –entre el 2001 i el 2017– i des de la qual va teixir nombrosos recolzamen­ts per impulsar la carrera presidenci­al d’Emmanuel Macron, llavors jove ministre d’Economia. «Les municipals (el 2020) encara estan lluny, però si d’aquí a llavors no em diagnostiq­uen una malaltia greu seré candidat», va dir amb humor el ministre, de 72 anys, a la revista L’Express.

Per preparar la campanya, Collomb deixarà el Govern el juny del 2019, després dels comicis al Parlament Europeu, una data en què es dona per fet que Macron farà una remodelaci­ó governamen­tal important.

Diputat des del 1981, Collomb va ser un dels primers socialiste­s de pes a unir-se al projecte de Macron el març del 2016. La seva fidelitat el va portar a dirigir una cartera essencial en un país que viu sota l’amenaça terrorista. L’home que murmura a l’orella del

Collomb va irritar l’Elisi quan va dir que li «falta humilitat» a l’Executiu

president, va titular un dia Le Figaro per il·lustrar la influència que té sobre el jove inquilí de l’Elisi.

Collomb ha impulsat l’enduriment de la política migratòria amb una nova llei d’asil i immigració molt criticada per les oenagés i ha iniciat un nou dispositiu de seguretat a les barriades conflictiv­es, una espècie de policia de proximitat.

EL ‘CAS BENALLA’ Però el ministre de l’Interior va sortir perjudicat pel cas Benalla, l’excap de seguretat del president agafat in fraganti quan colpejava uns manifestan­ts el Primer de Maig lluint un braçalet de la policia.

En les últimes setmanes també s’ha deteriorat la seva relació amb Macron. Al president no li van semblar bé lesseves paraules amb què criticava la «falta d’humilitat» del Govern enmig d’un tempestuós inici de curs polític que s’ha carregat el més popular dels membres de l’Executiu, l’ecologista Nicolas Hulot, i la credibilit­at del president davant de l’opinió pública.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain