El Periódico - Català

La tensió migratòria centra l’eurocimera

Tusk cita els líders europeus a recuperar l’«enfocament constructi­u» La reunió de Salzburg abordarà el curs de la negociació del ‘brexit’

- SILVIA MARTINEZ

No i ha debat més enverinat en la Unió Europea que el de la immigració. La topada entre el ministre italià Matteo Salvini i el luxemburgu­ès Jean Asselborn divendres a Viena (Àustria), amb menyspreus i atacs inclosos, durant una reunió a porta tancada, que un col·laborador de l’italià va gravar i va difondre al seu mur de Facebook, és el millor exemple que les aigües continuen remogudes. Fins al punt que el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha pregat als caps d’estat i de govern de la UE que deixin de banda els «ressentime­nts mutus» i recuperin l’esperit «constructi­u».

D’aquí unes hores, els 28 líders de la UE es reuneixen a Salzburg (Àustria) en una cimera informal que torna a tenir la immigració com un dels seus plats forts. «Durant l’estiu –ha explicat Tusk en la seva missiva d’invitació– han ressorgit tensions entre els Estats membres en relació amb els fluxos migratoris. Acabar amb la crisi mi- gratòria és una tasca comuna. Si alguns volen resoldre la crisi mentre d’altres volen utilitzar-la continuarà sense poder resoldre’s», ha avisat.

El polonès no esmenta ningú en particular però en la ment de tothom sobresurt un nom: Itàlia. I l’estat d’ànim amb què alguns afronten la cita, no pot ser més eloqüent. «Al que aspirem és que no hi hagi un xoc de trens i es busquin els punts de trobada més grans», apunta un alt diplomàtic, que espera no reviure «els complicat moments» del juny, quan Govern italià va amenaçar de bloquejar les conclusion­s de la cimera.

FALTA DE CONSENS En la cita no s’esperen avenços. Tots els grans dossiers continuen bloquejats per falta de consens. Des de la reforma del reglament de Dublín, el mecanisme per gestionar l’asil a Europa, fins a la reforma de l’agència europea d’asil, la directiva sobre retorn, la creació dels centres de control i plataforme­s de desembarca­ment regionals, a les quals es van comprometr­e el juny o la reforma de Frontex, per dotar a l’agència de més mitjans i més poder.

«És bo que reforcem la defensa fronterera, també que s’ajudi els que no poden complir aquesta tasca. Però no és bo que Brussel·les vulgui dirigir la defensa de les fronteres hongareses», avisava fa uns dies el primer ministre d’Hongria, Viktor Orbán, acusant Alemanya de voler enviar «mercenaris» a protegir les fronteres exteriors del seu país per després deixar entrar als immigrants. Tusk espera almenys posar punt final a aquesta retòrica, als «ressentime­nts mutus» i recupera «un enfocament constructi­u».

L’altre gran focus serà el brexit. Queden sis mesos fins al divorci –29 de març de 2019– i les pròximes vuit setmanes seran claus en una negociació que segons el parer del president de la UE continua enfangada. «Desafortun­adament un escenari de no acord és bastant possible, però si tots actuem amb responsabi­litat podem evitar una catàstrofe», ha indicat Tusk. La primera ministra britànica, Theresa May, informarà en el sopar d’aquesta nit sobre els preparatiu­s mentre que el negociador en cap de la UE, Michel Barnier, farà el mateix demà davant dels 27. De la reunió podria sortir l’anunci d’una cimera extraordin­ària al novembre, en la qual s’intentaria tancar

brexit.H el gran acord del

 ?? AP / VIRGINA MAYO ?? El ministre alemany Michael Roth abraça el ministre d’Exteriors luxemburgu­ès Jean Asselborn, ahir a Brussel·les.
AP / VIRGINA MAYO El ministre alemany Michael Roth abraça el ministre d’Exteriors luxemburgu­ès Jean Asselborn, ahir a Brussel·les.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain