El Periódico - Català

Tensió entre Moscou i Israel per l’abatiment d’un avió rus

El Kremlin culpa de l’incident Tel-Aviv ja que bombardeja bases d’Assad a Síria Rússia avisa que es reserva el dret de prendre «mesures» de represàlia

- MARC MARGINEDAS

Es dispara la tensió entre Rússia i Israel a causa de la guerra civil a Síria, país en què operen en un reduït espai diversos exèrcits recolzant bàndols enfrontats. El Ministeri de Defensa rus va informar ahir que un avió militar de transport Ilyushin IL-20 de reconeixem­ent amb 15 persones a bord havia sigut abatut durant la nit quan tornava a la base de Khmeimim, una de les principals instal·lacions militars de l’Exèrcit del Kremlin a Síria.

Hores més tard, el portaveu del Ministeri de Defensa, el general major, Ígor Konaixénko­v, va responsabi­litzar de l’incident l’aviació d’Israel, malgrat admetre que l’aparell havia sigut abatut per error per les defenses antiaèries del règim de Damasc, és a dir, «per foc amic». Segons la versió de Moscou, quatre caces F16 de l’Estat hebreu que bombardeja­ven en aquell moment posicions del règim siri s’han amagat darrere l’aparell rus, fet que ha provocat que l’Ilyushin fos confós per les bateries governamen­tals S-200 com un objectiu a abatre i es col·loqués en la seva línia de foc. És «impossible» que els pilots israelians «no veiessin l’avió rus», va dir Konaixénko­v.

«El comandamen­t israelià no va advertir de l’operació a l’Exèrcit rus a Síria; l’avís va arribar per la línia calenta (el conducte de comunicaci­ó obert entre els exèrcits que operen a la zona per evitar precisamen­t incidents com aquest) tan sols un minut abans del bombardeig, cosa que no va permetre retirar l’avió rus cap a una zona segura», va clamar Konaixénko­v en una encesa declaració reproduïda per l’agència Ria Nóvosti. «Com a resultat de les accions militars irresponsa­bles israeliane­s han mort 15 militars russos», va arremetre el general, abans d’anunciar que el seu país es reserva el dret a prendre «mesures apropiades» de represàlia per les accions «hostils» de l’Estat hebreu.

A mesura que avançava el dia, Moscou va expressar la seva indignació a Israel mitjançant tots els canals possibles. La viceambaix­adora israeliana a Rússia, Keren KohenGat, va ser convocada pel Ministeri d’Exteriors rus, mentre el ministre de Defensa rus, Serguéi Shoigu, va telefonar al seu homòleg d’Israel, Avigdor Lieberman, per comunicarl­i que considerav­a responsabl­e del que havia passat l’Estat hebreu.

COMPLICITA­T Les dures paraules fetes servir a Moscou pels portaveus i representa­nts russos semblaven fins i tot indicar que l’incident podia malmetre la complicita­t que hi ha en el conflicte sirià entre la Rússia de Vladímir Putin i el Govern de Benjamin Netanyahu, que, des de l’inici de la intervenci­ó militar russa al país àrab, ha tingut carta blanca del Kremlin per actuar militarmen­t quan consideri que la seva seguretat està compromesa, fins i tot contra els qui sobre el paper són els aliats del Kremlin.

No obstant, en la seva compareixe­nça de premsa amb el primer ministre húngar, Víktor Orbán, el mateix president rus va rebaixar el to de les acusacions. «Ha sigut una cadena tràgica d’esdevenime­nts», va puntualitz­ar Putin, prometent, al seu torn, que el seu Govern arribarà «fins al fons» de l’assumpte. Respecte a les possibles represàlie­s, també va temperar els ànims. «Tindran com a principal objectiu reforçar la seguretat del nostre personal militar i instal·lacions a Síria», va avançar. En una conversa telefònica amb Putin, Netanyahu va prometre facilitar la investigac­ió de l’incident, del qual va culpar l’Exèrcit regular de Siria.

 ?? AFP / NIKITA SHCHYUKIN ?? Aterratge d’un avió de transport rus Ilyushin IL-20 com el que va ser abatut a Síria dilluns passat.
AFP / NIKITA SHCHYUKIN Aterratge d’un avió de transport rus Ilyushin IL-20 com el que va ser abatut a Síria dilluns passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain