El Periódico - Català

El ‘cas Villarejo’ posa en un compromís la ministra de Justícia

Entre els apunts de l’excomissar­i en figura un sobre una suposada reunió amb Delgado L’Audiència indaga si Garzón va cobrar de l’expolicia per ajudar-lo a frenar una extradició

- ÁNGELES VÁZQUEZ

Quan es va produir la detenció de l’excomissar­i José Manuel Villarejo en el cas Tàndem, en què s’investigue­n les claveguere­s policials, es va témer que la documentac­ió i les gravacions que, com a pràctica habitual, realitzava als seus interlocut­ors fessin públic alguna cosa molt més tèrbola que els delictes pels quals és a la presó des del novembre passat. Això va passar amb l’àudio relatiu a Corinna zu Sayn-Wittgenste­in, en què se sentia com atribuïa al Rei emèrit pràctiques que podrien ser delicte, si no fos perquè s’haurien produït quan gaudia de la inviolabil­itat que li confereix la Constituci­ó. La peça va ser arxivada després de l’estiu pel jutge Diego de Egea per aquesta raó.

Però entre gravacions i muntanyes de papers hi havia més damnificat­s. L’última, de moment, ha sigut la ministra de Justícia, Dolores Delgado. Fonts jurídiques van confirmar que entre la ingent documentac­ió intervingu­da a Villarejo apareix un apunt referit a una suposada reunió amb ella, quan era fiscal de l’Audiència Nacional, en relació amb l’extradició d’Ángel PérezMaura, reclamat per Guatemala. La Secció Quarta Penal va rebutjar al maig la seva entrega perquè era espanyol i va indicar a les autoritats guatemalen­ques que denunciess­in davant dels tribunals espanyols la corrupció que li atribueixe­n.

L’apunt s’investiga, juntament amb molts altres a la peça Pit del cas Tándem, declarada secreta, mentre es lliguen fils i es comproven on condueixen en matèria de responsabi­litat penal. El Ministeri de Justícia fa dos dies que respon a primera hora a les informacio­ns d’El Confidenci­al, que va avançar l’apunt ahir, que s’investiga si l’exjutge i ara advocat Baltasar Garzón, va poder cobrar dels sis milions d’euros que Villarejo hauria rebut per intervenir en l’extradició.

En el mateix cas Tàndem, Garzón, que és amic de la ministra, és l’advocat del comissari Enrique García Castaño i ho va ser de l’excomissar­i de Barajas Carlos Salamanca, la peça del qual va ser arxivada.

LA VERSIÓ DE DELGADO Justícia assegura que Delgado «no va intervenir en cap tràmit del procés d’extradició» en qüestió –que ratifica la Fiscalia de l’Audiència Nacional– i que, «mentre va exercir com a fiscal, ni va concertar ni va mantenir cap cita amb el comissari esmentat, amb el qual mai ha tingut relació de cap tipus».

Ahir negava conèixer el cap de la Comissió Internacio­nal Contra la Impunitat a Guatemala, Iván Velásquez, que va impulsar el cas pel qual es demanava l’extradició, i precisava no haver tingut amb Villarejo «cap tipus de relació personal, profession­al, oficial o no oficial, més enllà d’haver-hi coincidit en companyia d’altres persones en algun acte».H

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain