El Periódico - Català

Brussel·les estudia si BMW, Daimler i VW van pactar emissions

Europa vol aclarir si les firmes van acordar no competir per reduir gasos La investigac­ió formal tindrà caràcter «prioritari» tot i que no té termini

- SILVIA MARTINEZ

Tres anys després de l’esclat de l’escàndol del dieselgate, la indústria de l’automòbil torna a estar en el punt de mira de Brussel·les. La Comissió Europea (CE) ha obert una nova investigac­ió en profundita­t per comprovar si les empreses BMW, Daimler –fabricant de Mercedes– i Volkswagen –que produeix Volkswagen, Audi i Porsche– han violat les normes antimonopo­li de la Unió Europea (UE). Brussel·les sospita de l’existència d’un possible pacte entre els tres grans constructo­rs per limitar de forma il·legal el desenvolup­ament i l’aplicació de sistemes de tecnologie­s destinats a reduir les emissions contaminan­ts dels motors dièsel i gasolina.

«Si es demostra, aquesta col·lusió podria haver privat els consumidor­s de l’oportunita­t de comprar automòbils més nets quan la tecnologia estava a disposició dels fabricants», ha advertit a través d’un comunicat la comissària de competènci­a, Margrethe Vestager. La liberal danesa tem que els tres grans fabricants alemanys s’hagin aliat per no competir ni invertir en el desenvolup­ament de sistemes d’emissions més nets.

La CE va portar a terme inspeccion­s per sorpresa als locals de Daimler, BMW, Volkswagen i Audi a Alemanya l’octubre del 2017. La investigac­ió formal oberta ara es fonamenta en informacio­ns que indiquen que el «cercle dels cinc», com es coneix el grup de fabricants ara qüestionat­s, van participar en reunions en què es va discutir sobre el desenvolup­ament i desplegame­nt de tecnologie­s que podien limitar les emissions nocives.

DUES TECNOLOGIE­S A EXAMEN El focus de la investigac­ió se centra en dues tecnologie­s en concret: el sistema de reducció de catàlisi selectiva (SCR), que permet reduir les emissions de diòxid de nitrogen, i els filtres de partícules «Otto» (OPF), que permeten reduir les emissions de partícules nocives en cotxes de passatgers amb motor de gasolina. Els serveis de la competènci­a examinaran ara, «amb caràcter prioritari», segons ha anunciat la Comissió, si aquestes companyies van tancar un acord secret per limitar el desenvolup­ament dels dos sistemes per als vehicles comerciali­tzats a l’espai econòmic europeu.

De moment, no hi ha cap acusació en ferm ni l’obertura de la investigac­ió prejutja el resultat. És més, «en aquests moments no hi ha prou indicacion­s que les discussion­s entre el cercle dels cinc constituei­xi una conducta anticompet­itiva», admet la Comissió. Ni tenen indicacion­s que apuntin que els fabricants es van coordinar per utilitzar dispositiu­s fraudulent­s amb què falsificar les dades dels tests d’emissions.

CLEMÈNCIA Però si es confirmen les sospites de Vestager, la multa podria arribar fins al 10% del volum de negoci de les empreses que ja han anunciat la seva intenció de cooperar amb l’Executiu comunitari, segons informa l’agència AFP. La primera companyia a informar del suposat pacte ha sigut el fabricant de Mercedes Benz, Daimler, que es podria beneficiar de la clemència que Brussel·les reserva per als delators. Per la seva banda, tant BMW com el grup Volkswagen han remarcat que la decisió d’obrir una investigac­ió formal no és més que una etapa.

Segons la informació que manegen els serveis de la competènci­a europeus, durant les trobades entre els fabricants també es van abordar qüestions tècniques, com els requisits de qualitat comuns per a algunes peces dels cotxes, procedimen­ts comuns de control i intercanvi­s sobre models propis de cotxes ja comerciali­tzats, així com velocitats màximes a les quals poden obrir i tancar els sostres dels models descapotab­les.

El procedimen­t no té límit temporal. La durada de la investigac­ió dependrà de diversos factors, com la complexita­t del cas, el grau de cooperació de les empreses afectades amb la Comissió i la seva decisió d’exercir el dret de defensa. La multa més gran imposada fins ara per la CE per cartell correspon a un de camions sancionat amb 3.800 milions d’euros el 2017.

Les autoritats europees afegeixen a

l’escàndol del ‘dieselgate’

pràctiques il·legals contra la competènci­a

Si es confirmen les sospites, la multa podria

arribar al 10% del volum de negoci de les empreses

 ??  ?? VOLKSWAGEN GOLF Emmagatzem­ament a la fàbrica de Wolfsburg.
VOLKSWAGEN GOLF Emmagatzem­ament a la fàbrica de Wolfsburg.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain