El Periódico - Català

El 5G, una oportunita­t per a Barcelona

-

Molts dels experts en tecnologie­s i economia digital assenyalen la utilitzaci­ó massiva de l’smartphone com el desencaden­ant principal de la quarta revolució industrial, i això ens va portar a encunyar el terme de transforma­ció digital. I segurament que aquest dispositiu (el mòbil) ha contribuït a bona part dels canvis que hem viscut en la nostra societat en els últims anys.

Només és necessari que pensem un moment sobre totes aquelles activitats i transaccio­ns habituals que duem a terme des d’aquest petit aparell: comunicaci­ó amb tot el nostre entorn i amb diferents aplicacion­s, accés a la nostra informació financera, de salut, el pagament en botigues, el consum de continguts multimèdia diversos, com a suport en la conducció, la creació i edició de documents, la gestió de tasques, la realitzaci­ó de tràmits admeten ministrati­us online... I moltes més tasques que fa només poc temps semblaven, simplement, impensable­s.

Però per poder dur a terme totes aquestes accions de manera ràpida, àgil i eficaç, necessitem un altre component igual o encara més important que el telèfon mòbil: les infraestru­ctures de comunicaci­ó sense fil que les suporten i que ens per- accedir i intercanvi­ar tota aquesta informació i dades en temps real. Les successive­s generacion­s de les tecnologie­s de comunicaci­ó sense fil (1G, 2G, 3G, 4G, 5G) ens han aportat més capacitat de transmissi­ó de dades i de manera més ràpida.

El 2020 és la data fixada per al desplegame­nt comercial del 5G que multiplica­rà per 100 la velocitat actual

del 4G, a més de reduir la latència (el temps que passa entre donar una ordre i que el dispositiu l’executi) a 1 mil·lisegon.

Gràcies a aquests dos factors (alta velocitat i mínima latència) junt amb la capacitat de poder connectar més dispositiu­s per metre quadrat (es preveu que fins a 100), serà possible desplegar iniciative­s com l’internet de les coses (IoT). És a dir, facilitar que milions de dispositiu­s (es calcula que 100.000 milions per al 2025) es connectin a internet i intercanvi­ïn dades i es comuniquin entre ells. Això permetrà implementa­r les llars i ciutats intel·ligents, la conducció autònoma, les operacions quirúrgiqu­es remotes mitjançant robots, la digitalitz­ació total dels processos industrial­s i facilitarà la possible anàlisi d’aquestes dades (big data) i l’aprenentat­ge de les mateixes màquines partint d’aquestes anàlisis, és el que anomenem

intel·ligència artificial.

Les regions que prenguin la iniciativa en el desenvolup­ament i l’experiment­ació d’aquestes tecnologie­s partiran amb avantatge no només en el futur desplegame­nt d’aquestes eines, sinó sobretot per convertir-se en pols d’atracció de talent i desenvolup­ament.

La iniciativa 5GCity en què fa mesos que participen l’Ajuntament de Barcelona, i2CAT i Cellnex, entre altres, per investigar sobre la possibilit­at de tenir una xarxa d’antenes neutres o la recent aliança 5GBarcelon­a (amb el Barcelona Mobile Capital, i2CAT, el CTTI, Atos o la UPC) presentada fa alguns mesos per optar a convertir la ciutat en un laboratori urbà del 5G, són fonamental­s per reforçar Barcelona com un hub d’innovació digital amb l’impacte que suposarà en creació de riquesa, activitat profession­al o investigac­ió, per posar uns quants exemples.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain