El Periódico - Català

Un milionari japonès paga el seu bitllet a la Lluna

Elon Musk planeja portar els primers turistes al satèl·lit el 2023 Yusaku Maezawa convidarà també un grup d’artistes

- RICARDO MIR DE FRANCIA

En plena guerra freda van ser les grans superpotèn­cies les que van competir per deixar les primeres empremtes en l’espai, una carrera que es va finançar amb diners públics i va servir per traslladar a l’estratosfe­ra la batalla per l’hegemonia mundial que protagonit­zaven el capitalism­e i el comunisme. Les grans potències no han renunciat a la frontera espacial, però en un reflex dels temps que corren des de la revolució conservado­ra dels anys vuitanta, ara és la iniciativa privada, propulsada amb els diners de les grans fortunes, la que ha assumit el lideratge en el transport espacial. Noms com el sud-africà Elon Musk, que s’ha proposat ser el primer a portar un turista a la Lluna. Per ser més exactes, un japonès, l’arquetip del turista per excel·lència.

Musk va anunciar els seus plans des de la seu de Space X a Califòrnia, on va presentar l’home que podria convertir-se en el primer ésser humà a viatjar a la Lluna des del 1972. Es diu Yusaku Maezawa, té 42 anys i és el divuitè home més ric del Japó, segons la revista Forbes. Un empresari que es va fer extraordin­àriament ric venent moda a través d’internet. «Des que era petit, sempre he estimat la Lluna. Només mirar-la em servia per estimular la meva imaginació. Sempre és allà i sempre hi continuarà inspirant la humanitat», va dir Maezawa durant l’acte de presentaci­ó. El japonès pretén que l’acompanyin en el seu periple els «vuit millors artistes del món», a qui demanarà, a canvi, que creïn una obra per commemorar el viatge. «Aquestes obres mestres serviran per inspirar el somiador que tots portem dins».

No hi ha data exacta per al viatge, tot i que Musk pretén que l’enlairamen­t es produeixi el 2023. Fins aleshores, la seva companyia es dedicarà a construir el Big Falcon Rocket, un coet espacial de 120 metres de longitud capaç de transporta­r fins a un centenar de persones a bord. Inicialmen­t la missió serà menys ambiciosa. El passatge es restringir­à el màxim possible per donar cabuda a prou menjar, aigua i peces de recanvi que permetin a la nau fer front als possibles contratemp­s que es presentin. El sud-africà també va explicar que el disseny de la nau ha canviat arran dels comentaris que va rebre després de compartir a la xarxa l’arquitectu­ra del prototip inicial.

UNA SUMA NO REVELADA El seu desenvolup­ament costarà uns 5.000 milions de dòlars i, tot i que no ha transcendi­t la suma que Maezawa pagarà per ser el seu primer passatger, Musk li va agrair que dediqui part de la seva fortuna a un projecte que podria servir per obrir una nova frontera en el turisme espacial. «El fet que algú estigui disposat a fer això m’ha ajudat molt a recuperar la meva confiança en la humanitat», va dir el també fundador de Tesla després de reconèixer que el viatge és «perillós». «Al cap i a la fi, [Maezawa] està contribuin­t amb els seus diners que el ciutadà corrent pugui un dia viatjar a altres planetes». Ara falta veure si Space X podrà complir amb els terminis i materialit­zar el somni de Musk. Els precedents són traïdors. El Falcon Heavy, que també pretenia transporta­r passatgers fora de l’òrbita terrestre, va tardar cinc anys més del previst a completar-se.

En la història de l’exploració espacial, només 24 persones han viatjat a la Lluna, totes elles nord-americans, però només la meitat van posar els peus sobre la superfície rugosa del satèl·lit terrestre. L’última vegada va ser durant el viatge de l’Apolo 17 de la NASA el 1972. Tampoc aquesta vegada s’espera que el Big Falcon acabi allunant. La missió concebuda per Musk passa per fer la volta a la Lluna en un viatge sense parades de 764.000 quilòmetre­s, una missió que s’hauria de completar en cinc dies. A Maezawa no li tremoles les cames,

almenys de moment. «No tinc cap por. Confio en ell i confio en l’equip de Space X», va assegurar durant la compareixe­nça de premsa conjunta.

El japonès no serà el primer turista espacial. El primer turista a viatjar més enllà de l’atmosfera terrestre va ser l’empresari nord-americà Dennis Tito, que es va passar vuit dies a l’espai durant la primavera del 2001, una part a l’Estació Espacial Internacio­nal (ISS). El seu viatge va ser organitzat per la companyia Space Adventures, que va negociar ambl’agènciarus­sa Roscosmos per transporta­r el nord-americà en un dels seus coets Soyuz. Sis turistes més van seguir posteriorm­ent la seva línia per recalar a l’ISS. L’últim que ho va fer va ser el fundador del Cirque du Soleil, Guy Laliberté, al 2009. Però aquella primera època del turisme espacial es va tancar quan l’ISS va decidir redoblar el seu personal. Bàsicament es va quedar sense espai per acomodar visitants. També va contribuir-hi la jubilació del transborda­dor espacial de la NASA, que va obligar els EUA a recórrer a les Soyuz russes per transporta­r els seus astronaute­s.

En els últims anys, de tota manera, han aparegut diverses companyies que aspiren a transporta­r viatgers de butxaques plenes a l’espai. Tenen noms com ara Virgin Galactic, l’empresa de Richard Branson, que aquest mateix any va reprendre les proves amb l’SpaceShipT­wo després de la seva estrena accidentad­a el 2014. També l’amo d’Amazon, Jeff Bezos, competeix en aquest mercat incipient. El seu Blue Origin aspira a llançar aquest mateix any la seva primera missió amb passatgers. Space Adventures continua activa malgrat l’aturada dels últims anys i també vol arribar a la Lluna. Orion Span, per la seva part, pretén aixecar el primer hotel de luxe en l’espai.

 ?? Font: SpaceX AFP / DAVID MCNEW ?? 20 km 2 km 1 km 0,5 km 0 km
Font: SpaceX AFP / DAVID MCNEW 20 km 2 km 1 km 0,5 km 0 km
 ??  ?? Elon Musk, davant d’un coet Falcon 9, durant l’anunci del viatge a la Lluna del japonès Yusaku Maezawa.
Elon Musk, davant d’un coet Falcon 9, durant l’anunci del viatge a la Lluna del japonès Yusaku Maezawa.
 ?? RAMON CURTO ??
RAMON CURTO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain