El Periódico - Català

Diferèncie­s del 63% en despesa educativa entre autonomies

El País Basc destina 7.320 euros per alumne, i Madrid, 4.496

- EL PERIÓDICO

Gairebé 3.000 euros de diferència per alumne. La despesa pública que realitzen les comunitats autònomes en els seus respectius sistemes educatius registra diferèncie­s de fins al 63% (exactament de 2.824 euros). Són els gairebé 3.000 euros que separen la inversió pública que fa en educació el País Basc (7.320) i la que fa la Comunitat de Madrid (4.496), segons l’estudi Diferèncie­s educatives regionals 2000-2016. Condiciona­nts i resultats, presentat ahir per la Fundació BBVA i l’Institut Valencià d’Investigac­ions Econòmique­s (Ivie). L’informe també reflec- teix que Madrid és l’autonomia amb més despesa respecte a les llars per al període 2016-2017 (1.640 euros), dada que suposa un 57% més que la mitjana nacional (1.045).

Malgrat que una despesa més gran té un efecte positiu en el desenvolup­ament educatiu assolit a Espanya, l’estudi assenyala que «és mes important gastar millor, que gastar més, ja que el seu simple increment no influeix en els resultats», segons Francisco Pérez, director de recerca de l’Ivie.

¿QUÈ PASSA AL PAÍS BASC? Madrid, Navarra i Catalunya, junt amb Castella i Lleó, Galícia, Aragó i Astúries (malgrat l’entorn menys favorable de les quatre últimes) superen la mitjana de l’OCDE en competènci­es PISA i estan entre les comunitats amb millors resultats educatius. No obstant, el País Basc, tot i que disposa de més recursos, no arriba a la mitjana de l’OCDE.

Pérez aposta per invertir en els factors que incideixen en pitjors resultats educatius i destaca que Espanya pateix importants problemes d’aprofitame­nt de l’esforç realitzat en educació, que es reflecteix en retards, repeticion­s, abandoname­nt prematur i baixes taxes de graduació.

EDUCACIÓ PÚBLICA L’estudi incideix que la crisi va augmentar les desigualta­ts entre comunitats en despesa pública, que havia crescut al conjunt del país un 40% entre el 2000 i el 2009; va caure un 14% fins al 2014, moment en què va frenar aquesta caiguda i va acumular un augment de l’1,7% fins al 2016.

En totes les regions l’educació en centres públics és majoritàri­a i representa un 75% de la despesa al conjunt d’Espanya, tot i que hi ha grans diferèncie­s en el pes dels centres privats.

Al País Basc i Madrid l’alumnat d’aquests centres supera el 40%, en relació amb Extremadur­a, Castellala Manxa, Canàries, Andalusia, Galícia i Astúries, on no arriba al 25%.

Les xifres d’alumnes en centres públics i privats han crescut durant aquest segle de forma similar, amb augments del 430.000 i 440.00, respectiva­ment, fet que suposa un increment en l’ensenyamen­t públic del 7% i del 18% en la privada, en què s’inclou la concertada.

 ?? ALBERT BERTRAN ?? Primer dia de classe a l’escola Francesc Macià de Barcelona.
ALBERT BERTRAN Primer dia de classe a l’escola Francesc Macià de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain