El Periódico - Català

El Govern es posa les piles per combatre el ‘top manta’

Crearà una mesa contra l’intrusisme, que actuarà primer amb els compradors El ministeri quantifica els danys econòmics que causa l’activitat

- SARA LEDO

La batalla contra el top manta requereix una estratègia global, un pla de xoc que «impliqui les diferents administra­cions», deia fa unes setmanes l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, avalada per l’Associació Catalana de Municipis (ACM), en relació amb un problema a què s’enfronta tot el litoral català: la venda ambulant il·legal. Un inconvenie­nt que ha arribat a la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, que ahir va acordar amb les comunitats autònomes fer front a aquesta xacra amb la creació d’una «mesa contra l’intrusisme» que establirà les bases d’un futur pla nacional contra la pirateria.

La venda il·legal afecta directamen­t el petit comerç, sobretot a l’estiu, en alguns dels punts més turístics d’Espanya, com és el cas de Barcelona, València o Madrid i genera pèrdues de competitiv­itat que, per exemple, en el cas dels xiringuito­s del Port Vell es calcula que suposen una reducció del 30% en els seus ingressos, segons els comerciant­s. I tot i que no es tenen dades precises sobre les pèrdues econòmique­s, tant associacio­ns com municipis es queixen constantme­nt dels problemes de com- petència deslleial que suposen.

Sent conscient que l’ús de l’espai públic és competènci­a municipal, la ministra ha decidit començar per educar els consumidor­s. «Actuarem protegint les persones que es veuen abocats a aquesta venda il·legal (manters) per no anar en contra d’elles, sinó amb una campanya de conscienci­ació cap als consumidor­s, perquè no comprin», va anunciar Maroto al fi- nal de la Conferènci­a Sectorial de Comerç que va reunir representa­nts de les 17 comunitats i de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

«La venda il·legal no només suposa una competènci­a deslleial per al comerç físic, sinó que genera una mala imatge i distorsion­ada del nostre país», va explicar la ministra, que va confirmar que el seu ministeri està elaborant un estudi que quantifiqu­i els danys econòmics que provaca la venda il·legal als carrers espanyols.

DIGITALITZ­ACIÓ La ministra, que en no poques ocasions ha manifestat la seva intenció de modernitza­r el comerç minorista perquè pugui competir amb les grans corporacio­ns que s’estan estenent a internet, va mostrar als representa­nts de les autonomies el full de ruta del Govern en aquest àmbit.

En aquest sentit, i dins del pla de comerç minorista de l’horitzó 2019-2020, Maroto preveu la creació d’un observator­i de comerç 4.0, que serveixi de «fòrum de diàleg i anàlisi de les debilitats i fortaleses del nostre comerç», en què debatre i identifica­r mesures concretes per adaptar els comerços a la digitalitz­ació.

Per la seva part, el Govern també va plantejar l’oportunita­t que suscita utilitzar el comerç com a palanca contra la despoblaci­ó del medi rural a través d’una estratègia nacional que, segons Maroto, va ser molt ben acollida tant per les comunitats autònomes com per la FEMP.

Alcaldes del litoral català han sol·licitat en diverses ocasions que es fixi una normativa global

 ?? CARLOS MONTAÑÉS ?? Diversos manters a la plaça de Catalunya de Barcelona, l’agost passat.
CARLOS MONTAÑÉS Diversos manters a la plaça de Catalunya de Barcelona, l’agost passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain