El Periódico - Català

La predisposi­ció al perdó caracterit­za els humans

Un estudi planteja que la indulgènci­a afavoreix l’adaptació al grup

- VALENTINA RAFFIO

Si la bondat és (o no) una caracterís­tica innata dels humans ha sigut, és i continuarà sent un tema de discussió per als filòsofs i altres experts de la moralitat humana. No obstant, ara una nova investigac­ió dona llum en aquesta qüestió apuntant que les persones tendim a aferrarnos molt més a les bones impression­s sobre els altres que no a les dolentes. Una caracterís­tica que, d’acord amb els investigad­ors de les universita­ts d’Oxford i Yale, podria ajudar a entendre en quina mesura els humans tendim a perdonar (o no) el proïsme.

Aquest nou estudi, publicat a la revista Nature Human Behavior, indaga en la suposada flexibilit­at humana per jutjar i perdonar els transgress­ors morals. Un mecanisme social que contribuir­ia a l’adaptació de les persones a un grup i, conseqüent­ment, a la seva manera de relacionar-se amb els individus de l’entorn.

«El cervell forma impression­s socials d’una manera que pot permetre el perdó», explica Molly Crockett, psicòloga de la Universita­t de Yale i autora principal de l’article. «A causa que les persones de vegades es porten malament per accident, com a humans hem de ser capaços d’actualitza­r les males impression­s

dels que s’equivoquen. Altrament, podríem acabar les relacions prematuram­ent i perdríem molts dels beneficis de les connexions socials».

Una mostra de més de 1.500 individus va ser exposada a jutjar dos desconegut­s enfrontant-se a un dilema moral: aplicar doloroses descàrregu­es elèctrique­s a un tercer a canvi d’una compensaci­ó econòmica. Uns s’hi van negar (fent que aquesta persona semblés com algú bo) i d’altres ho van acceptar (qualifican­t la persona de dolenta). A partir d’allà, els investigad­ors van començar a preguntar als observador­s en primer lloc sobre la seva opinió respecte al caràcter moral d’aquests estranys. «Creiem que les nostres troballes revelen una predisposi­ció bàsica per donar als altres el benefici del dubte», afegeix la investigad­ora.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain