El Periódico - Català

Coreans benvinguts

Els nous vols directes diaris entre BCN i Seül disparen la seva presència a la capital catalana La seva despesa és molt superior a la del visitant mitjà, fet que els fa objecte de desig del comerç

- PATRICIA CASTÁN

Barcelona acumula una notable nòmina de booms de visitants d’uns o altres països que fluctuen segons la conjuntura econòmica internacio­nal, la freqüència o facilitat de connexions aèries, les modes, o el pur de boca en boca entre viatgers. L’última nacionalit­at a despuntar turísticam­ent són els coreans del sud, que cada vegada viatgen més però han trobat a la capital catalana diverses catapultes per multiplica­r la seva presència: noves relacions comercials amb aquest país tecnològic­ament capdavante­r arran d’acollir el Mobile World Congress, vols directes –diaris des de fa un pa- rell de setmanes– entre Seül i Barcelona, i un boca-orella entre els mateixos coreans forjat després de sucumbir a les icones culturals i les compres en gran que els enlluernen. Perquè si alguns operadors comercials han iniciat ja promocions al país asiàtic és precisamen­t per com resulta de rendible aquest viatger. I perquè en només un any ha crescut el 45% a Catalunya.

No hi ha dades oficials sobre la seva presència numèrica a Barcelona (les últimes estadístiq­ues només recullen les nacionalit­ats principals i sumen la resta per continents), però sí que és concloent que ja figurin dins del Top 5 de les nacionalit­ats extracomun­itàries que més gasten (informe Global Blue), juntament amb argentins, xinesos, russos. Si en aquest rànquing són quarts, també ho són en volum de compra. Quant a flux de viatgers entre Barcelona i destinacio­ns asiàtiques, els vols entre la capital catalana i Corea del Sud s’acosten als 200.000 passatgers anuals (el 2017, quan hi havia menys connexions i només una aerolínia hi operava de forma directa), només per darrere de la Xina i el Japó. Es calcula que en el 7% dels casos és per negocis.

Luis Sans, president de l’eix comercial del passeig de Gràcia, corrobora aquesta tendència. Al passeig del luxe el coreà del sud ja és tercer entre els extracomun­itaris que més gasten (amb dades de devolució de diners de tax free), una llista on regna en solitari el xinès. Els viatgers de Corea del Sud sucumbeixe­n a la moda, en especial als complement­s. I destaquen per la seva afició a les tendències, relata Sans.

/La mostra més gràfica DIA DE FESTA d’aquesta creixent interacció ha sigut el desplegame­nt que va orquestrar ahir La Roca Village, aquest epicentre del shopping al qual peregrinen diàriament amb autocar centenars de turistes des de Barcelona. El macroespai que aglutina marques de luxe i prèmium alhora que preus d’outlet ha volgut fer els honors a aquest viatger la facturació del qual ha crescut el 15% l’últim any en el seu territori. Per aquest motiu i davant de la previsió de creixement­s «de dos dígits» en els pròxims mesos, el Village s’anticipa a les «oportunita­ts de nous mercats» amb una campanya en origen (Corea del Sud) i millorant l’atenció a aquest visitant una vegada aquí, explica Elena Foguet, directora de Negoci de Value Retail. Una iniciativa que es prolongarà un mes i que s’ha obert amb la celebració de la festivitat Chuseok –equivalent al Dia d’Acció de Gràci-

Ja són la quarta nacionalit­at extracomun­itària en dispendi a la capital catalana

es– coreana, amb tota la seva simbologia i presència de representa­nts del consolat, la Casa Àsia, Turisme de Barcelona, l’Agència Catalana de Turisme, turoperado­rs i aerolínies, entre d’altres.

Allà es va destacar com el turista coreà que arriba a Espanya s’ha multiplica­t per 15 en els últims set anys, la qual cosa el converteix en un filó per cuidar, perquè al país la seva despesa mitjana (1.637 euros) triplica el d’un viatger europeu. Un viatger que viatja a contrarell­otge perquè amb prou feines té dues setmanes de vacances en tot l’any, i quan aconseguei­x ajuntar una setmana o 10 dies recorre diverses destinacio­ns i fa dispendis intensius, explica Hye Young, una dissenyado­ra coreana establerta a Catalunya des de fa 20 anys i que exerceix de nexe entre les dues nacionalit­ats. Espanya els agrada, però es deleixen per Barcelona, amb els vincles que el congrés de mòbils o les polítiques de smart cities han enfortit. Les xarxes socials i reportatge­s de la ciutat catalana en els seus mitjans de comunicaci­ó han fet la resta.

Al coreà de compres li agraden els detalls patris, com els bojagis o mocadors amb seda coreana que utilitzen per embolicar els seus obsequis. Però també agraeix un tracte pacient –ja que no sempre parla anglès fluid–, de manera que els empleats de les boutiques de La Roca Village han rebut formació específica «sobre hospitalit­at i cultura coreana», alhora que potencien serveis prèmium per als clients de més poder adquisitiu, com ocupar-se de les seves compres o facilitar la devolució de taxes.

INQUIETUDS / Young, que destaca també la creixent relació entre els coreans i Barcelona per via del sector del disseny i l’arquitectu­ra (cada vegada més estudiants venen a cursos especialit­zats), explica que al contrari que el xinès el coreà del sud sol viatjar de forma independen­t i que si és d’alt poder adquisitiu els agraden els hotels de luxe, tot i que quan viatja en família es decanta per fórmules com airbnb per poder «cuinar arròs per als seus fills», entre d’altres prioritats. També és inquiet gastronòmi­cament, però el que més crida l’atenció és el seu fervor per visitar Montserrat, on són el públic forà més nombrós, amb 229.000 visitants en un any.

La Roca Village

celebra la seva festa de Chuseok amb una campanya per mimar els viatgers

 ?? ANNA PONS ?? Festa de Chuseok coreana, equivalent a Acció de Gràcies, celebrada ahir a La Roca Village.
ANNA PONS Festa de Chuseok coreana, equivalent a Acció de Gràcies, celebrada ahir a La Roca Village.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain