El Periódico - Català

‘Más chulos que un ocho’, gran ‘show’

Tu i jo som tres

- FERRAN Monegal

Va dir ahir Gabriel Rufián a Los desayunos / La mañana de TVE-1: «Aznar és el cap de tots ells, i es presenta más chulo que un ocho, sense contestar absolutame­nt a res». I el periodista Xabier Fortes li deia, amb un punt de gallega conyeta: «¿Creu que vostè també ha sigut una mica xulo?». I Rufián, gairebé petant-se de riure, va contestar: «Sí, sinceramen­t. És gent que espera que t’acovardei- xis davant la seva impunitat [...] Nosaltres intentem portar al límit qualsevol compareixe­nt. Els mas- satges no els entenem. Intentem incomodar-los per veure si diuen al- guna cosa [...] Tot i que ja deia Fraga que el millor que pots fer perquè no se sàpiga res és muntar una comissió d’investigac­ió».

¡Ahh! Quanta raó que té Rufián. Encara recordo aquella altra comissió que es va muntar al Parla- ment per investigar la Pu- jol’s family. Una sessió fantàstica. L’únic que va quedar de tot allò és la fra- se de la matriarca del clan: «¡No tenim ni cinc! Anem amb una mà al da- vant i una altra al darrere», que és senzillame­nt colossal.

O sigui que, si muntar una co- missió d’investigac­ió és la millor manera que no se sàpiga res, l’es- tratègia de Rufián és encertada: per- què ho fan per la tele, atrapem l’au- diència oferint espectacle. I Rufián, seguint aquest mètode tan televi- siu, tan circense, tan de teatre de bulevard, almenys va aconseguir –això és innegable– que Aznar també es destapés com a showman i com a notable comediant.

Qui crec que no va entendre res –sigui dit amb tots els respectes– va ser el president d’aquesta comissió i moderador del debat, el doctor i diputat Pedro Quevedo. Patia da- vant les invectives que es llançaven Aznar i Rufián. En la seva bonhomia natural, s’angoixava davant d’aquella explosió escènica tan vis- tosa i frappant. I en un moment donat, absolutame­nt afligit, s’ha adreçat als dos contendent­s i els ha dit: «Sisplau, ¡guardem les vísceres al closet!».

¡Ahhh! Quina bondat la del dolençós i admirat president Quevedo. Però quin gran error televisiu. Desconeix la potència –¡i l’enorme utilitat!– de les vísceres per enfortir i enganxar audiència en un debat televisat. Veu poca tele Quevedo. Hauria d’estar atent al Sálvame Deluxe (Tele 5), per exemple. I al paper del moderador, l’art del qual no és precisamen­t moderar, sinó llançar més gasolina a la pira incendiàri­a.

 ??  ?? Xabier Fortes i Gabriel Rufián (TVE-1).
Xabier Fortes i Gabriel Rufián (TVE-1).
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain