El Periódico - Català

A la UE encara circulen 43 milions de dièsel bruts

Un informe adverteix que els cotxes contaminen 9 cops més del registrat Els ecologiste­s reclamen la revisió dels criteris de valor mediambien­tal

- OLGA PEREDA MADRID

a tot just cinc dies que el sector de l’automòbil va publicar una carta oberta demanant «prudència i moderació» a l’hora de parlar del dièsel. Els ecologiste­s van fer cas omís a la petició i ahir van tornar a insistir que el dièsel ha de desaparèix­er. Exigeixen que «es deixi d’enganyar els consumidor­s» amb eslògans com ara dièsel net, cosa que, segons els seus estudis, no existeix.

Als ecologiste­s els queda una dura batalla per endavant. Prop de 43 milions de vehicles amb motors dièsel amb emissions excessives circulen per les carreteres d’Europa, i el seu nombre continua creixent tres anys després que es descobrís l’escàndol del dieselgate. Un informe dut a terme per Transport and Environmen­t (T&E), organitzac­ió verda integrada per 53 associacio­ns de 26 països, assegura que els motors que comerciali­tzen les marques en condicions de conducció real emeten nou vegades més òxids de nitrogen del previst en les normatives mediambien­tals. Els motors de combustió, inclosos els que han passat les proves oficials, «no són nets i continuara­n contaminan­t en el futur».

Ecologiste­s en Acció, que en la guerra del dièsel va de la mà de la federació T&E, ha aprofitat la presentaci­ó de l’informe europeu per donar un toc d’atenció al Govern i demanar que es canviïn «de manera immediata» les proves que es fan als cotxes per rebre les diferents etiquetes en funció del que contaminen. L’organitzac­ió ha detectat «debilitats en els tests» que es duen a terme en condicions que no represente­n la conducció habitual: en una nau tancada, amb una durada inferior als 20 minuts, amb un sol ocupant, amb la mateixa pressió, i amb una temperatur­a d’uns 20 o 30 graus. «La realitat demostra que les etiquetes no serveixen perquè les proves s’haurien de fer en condicions reals de conducció», detalla Nuria Blázquez, coordinado­ra de Transport d’Ecologiste­s en Acció.

Segons els ecologiste­s, els vehicles dièsel –també els que són teòricamen­t nets– són molt contaminan­ts. «En alguns casos, tant com els matriculat­s fa més de 15 anys. Això desmenteix el mite dels fabricants, que sempre afirmen que el problema de la contaminac­ió és l’antiguitat de la flota». Les dades de l’organitzac­ió demostren que el dièsel –tota mena de dièsel– continua molt viu: a Espanya es van matricular l’any passat 700.000 vehicles que utilitzen aquest combustibl­e.

Entre les recomanaci­ons d’Ecologiste­s en Acció hi ha que desaparegu­i l’etiqueta ECO, un logo «enganyós» perquè «cap vehicle de motor és ecològic». Aquesta categoria inclou els vehicles de gas, que «no són una opció per a la transició ecològica», mentre que els vehicles híbrids no endollable­s també tenen una important empremta ecològica.

Europa ja ha començat a canviar els tests per etiquetar els vehicles en funció del grau de contaminac­ió que tenen. A Espanya també arribaran aquests canvis, però Ecologiste­s en Acció exigeix que es facin ara i no el 2020, com està previst inicialmen­t.

Segons les dades de l’estudi internacio­nal de T&E, el nombre de camionetes i automòbils dièsel bruts (que superen els límits d’emissions) ha augmentat en cinc milions l’últim any i en 14 milions des que es va descobrir l’engany del grup Volkswagen. Hi ha 3,17 milions de vehicles bruts a Espanya; 8,7 milions a França; 8,2 milions a Alemanya; 7,3 milions al Regne Unit, i 5,3 milions a Itàlia. Molts s’exporten.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain