El Periódico - Català

PSOE i PDECat ultimen la contrarefo­rma laboral

Socialiste­s i sobiranist­es fa mesos que negocien en secret la contrarefo­rma Coincideix­en que el conveni sectorial ha de prevaler sobre el d’empresa

- JUAN RUIZ SIERRA

Negocien amb sigil per sobre de l’ultimàtum de Torra i de la petició de penes de la fiscalia

Coincideix­en a tornar a blindar les condicions mínimes mitjançant els convenis sectorials

La negociació no s’ha vist alterada ni per l’ultimàtum de Torra ni per les acusacions de la fiscalia sobre el procés

Fa mesos que el PSOE i el PDECat negocien amb sigil, i independen­tment dels missatges públics que es llancin el Govern i la Generalita­t en cada moment, canvis legals per acabar amb una part de la polèmica reforma laboral aprovada per Mariano Rajoy el 2012. Les converses van començar abans de l’estiu i han continuat durant tot aquest temps, sense veure’s afectades per l’ultimàtum de Quim Torra Pedro Sánchez perquè accepti un referèndum d’autodeterm­inació a Catalunya, ni per les acusacions de la fiscalia als líders del procés.

Segons fonts parlamentà­ries, s’espera que fructifiqu­in el desembre a través d’un acord que tornarà als treballado­rs alguns dels drets que van perdre fa sis anys. En especial, la contrarefo­rma recuperarà el poder dels convenis sectorials en la negociació col·lectiva, posant fi a l’actual primacia dels convenis d’empresa.

Les vies de comunicaci­ó entre socialiste­s i postconver­gents són sòlides. Fonts de la Moncloa expliquen que, fins i tot en els moments més tensos, el to fet servir en «privat» pels dirigents independen­tistes sempre ha sigut «bo», molt diferent a l’«èpica» de les seves declaracio­ns, una cosa que confien que es plasmi en la cita que el mes que ve mantindran Sánchez i Torra a Barcelona. En el Govern continuen sense donar per perduda la batalla pressupost­ària, malgrat que reconeixen que es presenta molt difícil. Els postconver­gents insisteixe­n que no negociaran els comptes de l’any que ve, i fins i tot es plantegen presentar una esmena a la totalitat.

SENSE MAJORIA Però la negociació laboral discorre per un altre camí. A mitjans de juny, en la seva primera entrevista, dues setmanes després d’haver arribat a la Moncloa, Sánchez va dir que li «agradaria» tombar tota la reforma laboral, però que no hi havia al Parlament una suma capaç de fer-ho. «S’ha de ser realistes. Al Congrés ara mateix no hi ha una majoria per derogarla. El que sí que existeix és una majoria per retocar alguns articles molt lesius», va explicar el cap de l’Executiu a TVE. El missatge anava dirigit, sobretot, al PDECat. Els sobiranist­es, llavors dins de CiU, van recolzar al seu dia la reforma de Rajoy. La majoria que va fer prosperar la moció de censura de Sánchez a Rajoy no es pot traslladar, per tant, a la legislació laboral. Per això el PSOE ha començat a negociar amb els postconver­gents. Consideren que si aconseguei­xen segellar un pacte amb ells, la resta de grups, a excepció del PP i Ciutadans, no s’hi oposaran.

Amb ERC, els socialiste­s encara no han tractat la contrarefo­rma. «Ja ens trucaran quan ens necessitin», assenyalen fonts republican­es. Amb Podem, el seu principal soci, hi ha converses en marxa. Les línies generals d’aquesta iniciativa ja estan recollides en l’acord que van assolir Sánchez i Pablo Iglesias per als Pressupost­os de l’any que ve. El document estableix la neces-

sitat de «derogar, abans de finalitzar el 2018, els aspectes més lesius de la reforma laboral, particular­ment en matèria de negociació col·lectiva».

LLEI JA EN TRÀMIT La contrarefo­rma es pretén dur a terme aprofitant una proposició de llei contra la precarieta­t dels treballado­rs subcontrac­tats, que continua en tramitació parlamentà­ria després d’haver sigut registrada el 2016. La proposta original es limita a aquest apartat, però socialiste­s i postconver­gents volen anar més enllà, modificant l’article 84 de l’estatut dels treballado­rs perquè els convenis sectorials tornin a tenir prioritat davant els d’empresa quan els segons suposin un menyscapte en les condicions laborals.

La preeminènc­ia dels acords col·lectius empresaria­ls sobre els del sector va ser un dels principals instrument­s que va fer servir l’anterior Govern del PP per propiciar una devaluació salarial. «Hi ha coincidènc­ia en què els convenis d’empresa no poden servir per devaluar els sous», expliquen fonts parlamentà­ries. On no hi ha tanta sintonia, continuen, és en els mètodes per acabar amb l’actual dualitat entre treballado­rs fixos i temporals. Les fonts consultade­s assenyalen que, en principi, no hi haurà acord en aquesta matèria.

Sánchez assumeix que no existeix una majoria parlamentà­ria per derogar per complet l’última reforma laboral

 ??  ??
 ?? JOSÉ LUIS ROCA ??
JOSÉ LUIS ROCA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain