El Periódico - Català

Com el Logronyès a la Champions

‘Matar a Dios’, de Caye Casas i Albert Pintó, va recaptar només 39.000 euros malgrat guanyar més de 20 premis

- NATÀLIA QUERALT

Els catalans Caye Casas i Albert Pintó són els directors de Matar a Dios, una comèdia negra, surrealist­a i buñueliana que, amb més de 20 premis internacio­nals i l’aplaudimen­t de la crítica, va acabar punxant a la taquilla amb una recaptació de menys de 40.000 euros. La seva estrena en el Festival de Sitges del 2017 els va valer el Gran Premi del Públic i la nominació al Méliès d’Argent, però ni això ni la resta de guardons li va permetre durar més d’una setmana en cartellera, la de la seva estrena el 21 de setembre. «La taquilla és la guerra», assegura Casas.

Matar a Dios va haver de compartir cartellera amb Depredador i Els increïbles 2, entre altres fites de pressupost estratosfè­ric, així que la competènci­a més que ferotge era letal. «Això és com si el Logronyès jugués la Champions», diu fent broma, o no, el codirector del film.

La pel·lícula relata les desaventur­es de quatre membres d’una família (Boris Ruiz, Eduardo Antuña, Itziar Castro i David Pareja) que decideixen passar junts la nit de Cap d’Any en una casa a la muntanya. En plena nit, un rodamón nan que diu que és Déu (Emilio Gavira) irromp en la vetllada per comunicar-los que quan surti el sol exterminar­à l’espècie humana i només hi haurà dos superviven­ts, que han de ser elegits per ells. «És una crítica a sac de l’espècie humana», explica Casas.

Una vegada acabat el guió de la seva ‘opera prima’, les subvencion­s públiques no van arribar i cap televisió es va interessar pel seu projecte. «Tot i així, vam decidir rodar el nostre llargmetra­tge, independen­t i de baix pressupost, fet que ja suposa un gran triomf tenint en compte la gran quantitat de cine espanyol invisible, que podria constituir un gènere en si mateix,» assegura el codirector. El tàndem Pintó & Caye, autors dels també multipremi­ats curtsNada S.A. (2014) i RIP (2018), atribueix aquesta falta de visibilita­t a l’escassetat de pressupost i de publicitat, entre altres factors. «Competir en la Champions és un repte per si mateix, però si ets un equip desconegut i amb poc pressuposa­t, les possibilit­ats que et vinguin a animar es redueixen dràsticame­nt i, de guanyar el trofeu, encara més». I, si tenim en compte la dificultat creixent per omplir les sales de cine espanyoles i la irrupció de plataforme­s com ara Netflix i HBO que cada dia compten amb més subscripto­rs, el panorama no és gaire esperançad­or.

«Hem tingut l’oportunita­t de participar en molts festivals, com a Corea, on ens recordo especialme­nt nerviosos per saber quina acceptació tindríem i, al final, les tres projeccion­s van ser tot un èxit», recorda el director. «Matar Dios ha sigut la nostra primera pel·lícula, una història superposit­iva que ens ha donat moltes alegries i ens ha situat al mapa del cine, encara que ens hàgim quedat amb l’espineta de la taquilla». És la cruel paradoxa: una comèdia premiada en diversos festivals internacio­nals resulta pràcticame­nt desconegud­a per al públic nacional. Això sí, Pintó & Caye ho tenen clar: continuara­n explicant històries a la seva manera, a través de la comèdia, l’humor i el surrealism­e.

«Si ets un equip modest i desconegut, les opcions de guanyar baixen», afirma Casas

 ?? ACN / PERE FRANCESCH ?? Albert Pintó i Caye Casas, en l’estrena de ‘Matar a Dios’ en el Festival de Sitges 2017.
ACN / PERE FRANCESCH Albert Pintó i Caye Casas, en l’estrena de ‘Matar a Dios’ en el Festival de Sitges 2017.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain