El Periódico - Català

Imelda Marcos

Ex primera dama de les Filipines

- ADRIÁN FONCILLAS

Un tribunal ha sentenciat la viuda del dictador Marcos a penes d’entre 6 i 11 anys per corrupció quan era governador­a de Manila als anys 70. Va fer transferèn­cies a comptes suïssos de 200 milions de dòlars provinents de les arques públiques.

La justícia filipina ha emès una ordre d’arrest contra Imelda Marcos després de condemnar-la per corrupció. La presó és una possibilit­at pròxima més de tres dècades després que una revolta popular l’obligués a fugir amb el seu marit, el difunt dictador Ferdinand Marcos. Tots dos van saquejar el país, però la ressuscita­da estirp política havia sobreviscu­t fins ara a 400 causes judicials.

Un tribunal ha sentenciat Imelda a penes d’entre sis i 11 anys per cada un dels set càrrecs de corrupció que va cometre des del seu càrrec de governador­a de Manila als anys 70. Són set transferèn­cies a comptes bancaris suïssos, que sumen 200 milions de dòlars provinents de les arques públiques. El procés judicial s’havia eternitzat durant dues dècades fins a la resolució d’avui, que absol Imelda de tres càrrecs similars més.

La sentència ha satisfet els defensorsd­els dretshuman­s, comprensib­lement

La sentència marca penes d’11 anys per cada un dels set delictes comesos

frustrats per la capacitat de supervivèn­cia d’Imelda. Havia sigut condemnada el 1993 per corrupció, però el Tribunal Suprem va anullar poc després aquella sentència. Ni Imelda ni els seus advocats s’han personat avui a la lectura de la sentència i el tribunal n’ha ordenat l’arrest. La condemna li impedeix continuar ocupant càrrecs públics, però la seva apel·lació, que es dona per segura, li permetrà conservar el seient al Parlament filipí fins que acabi el seu mandat, l’any que ve.

TORTURES I ASSASSINAT­S Ferdinand, que va governar les Filipines durant 21 anys, va dictar la llei marcial el 1972 que li va permetre empresonar, torturar i assassinar milers de crítics. Va ser nomenat el 2004 el segon líder més corrupte de tots els temps per l’Organitzac­ió de Transparèn­cia Internacio­nal, només superat per l’indonesi Suharto. El matrimoni va robar diners a cabassos en un dels països més pobres del continent. La seva successora, Cory Aquino, va crear una comissió per recuperar tota la riquesa robada pel matrimoni. Els 2,24 mil milions de dòlars aconseguit­s són una minúcia comparats amb els deu mil milions totals.

Marcos va morir a l’exili hawaià el 1989 i Imelda va tornar a les Filipines per exercir una fructífera carrera política mentre regatejava processos judicials. Ha encadenat tres mandats parlamenta­ris i ha empès la seva prole a la política. ☰

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain