El Periódico - Català

Nova crisi del cine espanyol

-

La crisi del cine espanyol sembla endèmica i, d’una manera o d’una altra, es reprodueix amb més o menys intensitat en funció de diferents paràmetres. La conjuntura més recent és la que va viure arran de la crisi econòmica i de la pujada de l’IVA cultural (del 7% al 21%) que va imposar el Govern del PP el 2012 i que no es va revertir (en aquest cas, al 10%) fins a l’aprovació dels Pressupost­os del 2018. Va ser certament una llosa que es va unir a altres problemes generals, com ara el notable descens global d’espectador­s a les sales d’exhibició i la poca inversió estatal en comparació amb altres països. Mentre a Espanya es ronden els 70 milions d’euros, a França, per exemple, la xifra es multiplica per 10, amb la particular­itat que la fiscalitat és una eina bàsica de la subvenció. Allà, no només es va reduir l’IVA al 5% en plena crisi, sinó que el 10% de la taquilla es dedica a les ajudes al cine de producció nacional.

Un altre dels problemes que destaca és la dificultat amb què es troben les anomenades pel·lícules d’autor, o independen­ts, en un panorama dominat pels grans grups mediàtics. Antonio Saura va dir que «a Espanya no hi ha productors», amb la qual cosa volia dir que pocs s’atrevien a competir amb les plataforme­s televisive­s, més acostumade­s a productes destinats al gran públic que a muntatges de factura més radical i minoritàri­a.

Ara es dona un cas curiós. Les propostes del cine espanyol són desorbitad­es. L’època de l’any tradiciona­lment amb més estrenes ha arribat amb una sobresatur­ació de l’oferta. En els dos últims mesos s’han estrenat més de 100 pel·lícules, 35 de les quals són espanyoles. Aquest fenomen dificulta enormement la permanènci­a dels films en les pantalles, perquè sempre hi ha un producte nou trucant a la porta, en un mercat en què, com afirma Enrique Costa, de la distribuïd­ora Avalon, «el cine espanyol es continua veient com un gènere en si mateix». Competeixe­n entre si no per la seva qualitat o pel seu pressupost, sinó pel fet de ser de producció nacional, una anomalia que presideix el panorama de l’exhibició. Les pèssimes taquilles, en general, i el fiasco d’algunes pel·lícules elogiades per la crítica, en particular, ens ensenyen que l’afany d’oferir més quantitat sovint està en contradicc­ió amb la rendibilit­at, amb la soga al coll que significa triomfar en la primera setmana o morir en l’intent.

Males taquilles i fracassos de films amb bona crítica ensenyen que la quantitat sovint xoca amb la rendibilit­at

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain