El Periódico - Català

Klaus-Heiner Lehne

Pres. Tribunal de Comptes Europeu

- SILVIA MARTINEZ

★★★★ L’organisme critica la falta de claredat, informació i transparèn­cia perquè els usuaris d’aerolínies exerceixin els seus drets i recomana implantar indemnitza­cions automàtiqu­es i obligar a informar sobre alteracion­s.

Cobrar una indemnitza­ció quan es cancel·la un vol o es retarda més enllà dels límits fixats en la directiva europea sobre drets dels passatgers –també per retards en tren, barco o autobús– s’ha convertit en una veritable cursa d’obstacles. Les limitacion­s en les competènci­es que tenen els organismes nacionals, les nombroses excepcions de la normativa, la poca transparèn­cia dels procedimen­ts de reclamació i l’escassa conscienci­ació dels viatgers sobre els seus drets i com exercir-los han convertit el tràmit en un suplici.

És la conclusió que es desprèn de l’auditoria feta pel Tribunal de Comptes Europeu després d’analitzar el sistema i visitar una desena d’estats membres, entre ells Espanya, el país de la Unió Europea on els passatgers presenten més reclamacio­ns: 16.700 l’any 2017, molt per davant de Polònia (7.226), França (6.115), Itàlia, (3.731), Alemanya (3.211) i Finlàndia (2.015). «El compromís de la UE amb els drets dels passatgers és inqüestion­able», afirma l’auditor George Pufan, però «per respondre millor als interessos dels passatgers el sistema hauria de ser més coherent, fàcil d’utilitzar i més efectiu», va al·legar.

Les campanyes de sensibilit­zació dutes a terme fins ara per la Comissió Europea han tingut poc èxit i ni l’aplicació desenvolup­ada per Brussel·les ni el portal Tu Europa faciliten als passatgers directrius pràctiques sobre com actuar en cas de pertorbaci­ó del viatge, posar-se en contacte amb l’empresa o presentar una reclamació. Davant d’aquesta situació, el Tribunal de Comptes suggereix obligar les aerolínies a explicar en cas de pertorbaci­ó la causes en un termini de 48 hores i a compensar automàtica­ment elspassatg­ers.

La llista de problemes identifica­ts pels auditors és llarga. Per començar, els drets dels passatgers no sempre estan clars. La normativa no obliga les aerolínies o les empreses ferroviàri­es a informar en un termini concret de possibles pertorbaci­ons en el viatge, tampoc preveu multes especifiqu­es en cas que ignorin la seva obligació de donar assistènci­a als passatgers, ni els reglaments defineixen què s’entén per refrigeri o com es delimiten els serveis per a les persones amb mobilitat reduïda.

Aquesta falta de claredat fa que hi hagi molt marge per a la interpreta­ció, fins al punt que, des de l’entrada en vigor del reglament, el Tribunal de Justícia de la UE ha debatut uns 180 casos per aclarir el significat de termes com retard, circumstàn­cies extraordin­àries, defectes tècnics o hora d’arribada. A aquest problema d’interpreta­ció s’hi suma la llista d’excepcions –per a sortides regionals i locals sobre- tot– que deixen sense proteccion­s molts passatgers i les dificultat­s per exercir a la pràctica el dret a ser compensat, el més complicat dels deu principis bàsics, admet el Tribunal de Comptes, i que representa al voltant del 90% de les reclamacio­ns presentade­s.

La quantia de la indemnitza­ció varia en funció del mitjà de transport. En el cas de les aerolínies oscil·la entre els 250 euros per als vols de menys de 1.500 quilòmetre­s, els 400 euros per als que van dels 1.500 als 3.500 quilòmetre­s i els 600 euros per a aquells que superen aquesta última distància. El problema, adverteixe­n els auditors, és que aquestes quantitats no s’han adaptat des que es va aprovar el reglament l’any 2004. «Si la compensaci­ó hagués mantingut el mateix ritme que la inflació hauria augmentant un 25%». És a dir, la compensaci­ó hauria de ser de 313 euros per a la distància més curta, de 500 per a la intermèdia i de 751 per a vols llargs.

UNS PASSATGERS SÍ I ALTRES NO // Una de les qüestions més complicade­s per als passatgers és conèixer la causa del retard i la cancel·lació. Si la causa es considera extraordin­ària per naturalesa, les empreses de transport estan exemptes de pagament. Aquesta informació no és de caràcter públic, així que tots els passatgers estan obligats a impugnar de forma individual. El resultat de tot això és que «les empreses de transport poden compensar un passatger i no un altre del mateix vol». En el cas dels vols amb connexions els problemes es multipliqu­en.

La legislació sobre drets dels passatgers s’ha convertit en un dels grans èxits de Brussel·les en matèria de consumidor­s, però hi ha països tercers, que porten la davantera a Europa. És el cas del Canadà, Nova Zelanda i fins i tot els Estats Units. Per exemple, a Nova Zelanda els passatgers de vols interns tenen dret a una compensaci­ó de fins a deu vegades el cost del bitllet.

La proposta és que hi hagi una indemnitza­ció automàtica i donar més informació

 ??  ??
 ?? ARXIU / FERRAN NADEU ?? Control de seguretat Passatgers a l’espera de poder embarcar a l’aeroport del Prat.
ARXIU / FERRAN NADEU Control de seguretat Passatgers a l’espera de poder embarcar a l’aeroport del Prat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain