El Periódico - Català

«Marxem com sigui»

La caravana d’immigrants reinicia la ruta per Mèxic cap als EUA i demana autocars

- EL PERIÓDICO

La caravana d’immigrants centreamer­icans (la majoria, hondurenys) que durant diversos dies ha recuperat forces a Ciutat de Mèxic torna a estar llesta per emprendre la ruta a peu cap a la frontera amb els Estats Units, on l’Exèrcit desplegat per Donald Trump ja està preparat per impedir-los l’entrada. En una assemblea, en què es va votar a mà alçada, els immigrants, uns 5.000, van acordar reprendre el camí en les pròximes hores cap a l’estat de Querétaro. Més de 1.000 quilòmetre­s els separen encara dels EUA, un periple que van iniciar a mitjans d’octubre a San Pedro Sula.

Els participan­ts de la marxa tenen decidit marxar a peu, tot i que també han reclamat a l’Oficina a Mèxic de l’Alt Comissiona­t de l’ONU que es contractin autocars per fer el viatge molt més segur cap a la frontera. Però amb o sense vehicles, tenen decidit posar-se en marxa. «Amb busos o sense busos, marxem; no vam nàixer en bus, no vam nàixer en transport», afirma un dels participan­ts. «Marxem a peu o com sigui perquè ningú vol quedar-se aquí», afegeix un altre, convençut.

Una delegació dels immigrants encapçalad­a pel periodista hondureny Milton Benítez va ser l’encarregad­a de reclamar els vehicles per continuar pel territori mexicà. Aquests busos «poden evitar morts», va destacar Benítez, que va apuntar que no s’han de repetir tragèdies com la del 2011 a San Fernando, a l’estat de Tamaulipas, quan 72 immigrants van ser assassinat­s presumptam­ent a mans del grup criminal Los Zetas.

Temor a les màfies

Molts temen les màfies. «Tenen por de ser segrestats», diu Jorge Alberto Alemán, un altre dels participan­ts. Segons la Comissió Nacional de Drets Humans (CNDH) s’han rebut 19 queixes per presumptes violacions de drets humans i, a més, s’investiga la probable desaparici­ó d’immigrants als estats de Veracruz i Puebla. En aquest sentit, l’ONU va dir que havia rebut informació sobre «un grup de persones que haurien pujat en dos busos aparentmen­t no identifica­ts a l’estat de Puebla i el parador del qual seria desconegut». Els fets han sigut denunciats davant la Fiscalia General de Puebla.

La Comissió de Drets Humans de Mèxic ha aprofitat per fer un cens de la caravana. En total s’hi van registrar 4.814 persones, malgrat que l’organitzac­ió Pueblo Sin Fronteras, que acompanya el moviment, havia parlat de més de 5.000. Entre els censats hi ha 1.726 menors d’edat i 24 embarassad­es. El 85 % dels immigrants són hondurenys.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain