El Periódico - Català

Cartes del pare pres

La revista ‘Sàpiens’ publicarà els contes de Junqueras als seus fills

- XABI BARRENA

«Encara que ara sembli que un oceà separi les nostres platges, un dia em veureu tornar sobre un pont d’històries i contes que us hauré explicat. Llavors, Lluc i Joana, una infinitat d’abraçades consolarà la llarga absència i les nostres ànimes, ara ja molt fortes, no permetran que cap petitesa us robi el somriure». Aquest text, originalme­nt en italià, és un dels que Oriol Junqueras ha escrit per als seus fills, Lluc i Joana, des de les presons, Madrid VII i Lledoners, per les quals ha passat.

Perquè entre les múltiples ocupacions carceràrie­s del líder d’ERC, aquest any i una setmana transcorre­gut entre reixes, hi ha la preocupaci­ó per l’educació dels seus fills. Una cosa que es pot titllar gairebé d’obsessió, per tal com ja l’ocupava quan estava en llibertat. Qualsevol dels que l’envolten coneix com Junqueras desxifrava als seus fills el llenguatge de les estrelles les nits tèbies d’estiu al jardí de casa seva, a Sant Vicenç dels Horts. O com va voler buscar una cangur xinesa perquè el seu fill (llavors encara sense germana) aprengués el mandarí, una llengua de «futur i oportunita­t». Va ser en aquella època quan el líder republicà, a cada polèmica encesa sobre el català i el castellà a l’escola, incloïa sempre, a més de l’anglès, llengües que «ja són molt presents a Catalunya», deia, com l’àrab i el xinès.

Conscient, doncs, que les seves ocupacions eren exigents pel que fa al temps, Junqueras va desenvolup­ar ràpidament aquest sentiment de voler «acompanyar» –usant el llenguatge repolit d’algunes escoles– l’educació dels seus fills. És a dir, ser present i orientar-la. Una voluntat que es va tornar en necessitat imperiosa quan va ingressar a Estremera i les visites dels fills van haver de ser incloses en el règim carcerari.

Junqueras ha anat escrivint contes i històries als seus fills, en format de carta, que ara han sigut recollits per la revista Sàpiens, que els publicarà, bellíssima­ment il·lustrats, en el número del mes de desembre, després de l’esforç combinat de la mà dreta del president d’ERC, Sergi Sol, i la de l’editor de la revista, Jordi Creus. La publicació es presentarà el dia 29 de novembre a Sant Vicenç dels Horts.

A la presó madrilenya, l’exvicepres­ident del Govern va escriure el 90% de les històries que apareixera­n ara publicades. A Lledoners, el republicà va corregir proves i va acabar de donar forma a la publicació. De vegades per puntualitz­ar una dada errònia, com deixar en 13.600 milions d’anys, i no en 14.600, l’edat de l’univers. Sí. Junqueras no en perdona ni una. I altres per incloure en el text l’Elna i la Noah, les filles d’un altre d’il·lustre empresonat, Raül Romeva.

 ?? MARTÍ FRADERA ?? Pare amb el seu fill Lluc, el desembre del 2012.
MARTÍ FRADERA Pare amb el seu fill Lluc, el desembre del 2012.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain