El Periódico - Català

Sánchez diu a la banca que la llei s’ajusta a la preocupaci­ó social

El president utilitza els arguments del Suprem per carregar als bancs el tribut hipotecari Els sindicats consideren «insuficien­t» el decret i reclamen al carrer la retroactiv­itat

- SALVADOR SABRIÀ GABRIEL UBIETO

El president del Govern, Pedro Sánchez, va treure pit ahir davant dels banquers per justificar el canvi legal aprovat per l’Executiu que obligarà la banca a pagar el tribut d’actes jurídiques documentad­es (AJD) en la concessió de les hipoteques. Sánchez va utilitzar pràcticame­nt el mateix argument que va esgrimir el president de la sala tercera del Tribunal Suprem, Luis María Díez-Picazo, «la repercussi­ó econòmica i social», per convocar el ple que va rectificar el primer canvi de doctrina que va atribuir als prestadors (els bancs) el pagament de l’impost més gran que grava la constituci­ó d’una hipoteca i el va reatribuir als clients.

En una intervenci­ó al Foro Iberoameri­ca que es va celebrar ahir a Madrid, davant d’un auditori en què eren presents el conseller delegat del Banco Santander, José Antonio Álvarez, i el president de la Fundació Bancària La Caixa, Isidre Fainé, Pedro Sánchez va afirmar que a un Estat de dret com Espanya, «les decisions judicials s’acaten, agradin o no agradin», però el Govern i el Parlament també poden «canviar lleis d’acord amb les preocupaci­ons socials».

Amb aquesta apel·lació a l’adaptació a les necessitat­s de la societat, Sánchez va justificar l’aprovació del reial decret que farà que a partir d’avui el subjecte passiu de l’impost hipotecari sigui la banca. I va recalcar també el nou mantra del Govern: «La democràcia també és que no paguin sempre els mateixos».

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va publicar ahir el reial decret que modifica la llei de l’impost d’actes jurídics documentat­s, que atribueix a la banca la seva tributació, i que modifica també l’impost de societats per impedir que la banca es redueixi com a despesa aquest AJD. D’aquesta manera, el Govern s’asse-

 ?? RICARD CUGAT ?? Jordi Giró es dirigeix al públic durant la concentrac­ió d’ahir davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per protestar per la decisió del Suprem sobre el tribut de les hipoteques.
RICARD CUGAT Jordi Giró es dirigeix al públic durant la concentrac­ió d’ahir davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per protestar per la decisió del Suprem sobre el tribut de les hipoteques.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain