El Periódico - Català

L’estan pagant de la seva butxaca

-

Sobre la base que proporcion­a la resolució del ministeri, les autonomies ja haurien d’haver començat a atorgar els sensors a tots els nens i nenes menors de 18 anys amb diabetis de tipus 1 (també coneguda com a insulinode­pendent). Però ja que la salut entra en les competènci­es de cada territori, el pla s’està desplegant a ritme diferent i segons criteris interns de cada comunitat. Un factor que fins ara ha causat gran malestar entre les diferents associacio­ns de pacients diabètics de l’Estat.

«Tenim constància que hi ha comunitats que ja estan començant a complir el que s’ha acordat i comunitats que no», explica Aureliano Ruiz, vicepresid­ent primer de la Federació Espanyola de Diabetis (FEDE). «A Navarra, Galícia i Madrid, els sensors no han arribat a cap nen. A la resta de comunitats autònomes, amb més o menys dificultat­s, està començant», explica Ruiz. Segons apunten les dades proporcion­ades per la federació, fins al moment Extremadur­a és l’autonomia que més mesuradors ha atorgat i altres comunitats com Cantàbria també destaquen per haver cobert les necessitat­s de tots els nens del seu territori.

EL CAS CATALÀ El gener d’aquest any, mesos abans de l’anunci del ministeri, Catalunya va anunciar un pla propi per al desplegame­nt d’aquesta tecnologia. Aquest protocol català es va crear de comú acord entre l’Administra­ció, experts i associacio­ns de pacients del territori. Per fer-ho es va pactar el desplegame­nt en quatre fases en què s’atorgarien sensors a nens diabètics de tipus 1 menors de 7 anys (fase 1), menors de 18 (fase 2), pacients insulinode­pendents amb hipoglucèm­ies de repetició (fase 3), pacients amb mal control metabòlic (fase 4) i, finalment, casos excepciona­ls (última fase del protocol).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain