El Periódico - Català

EL PERIÓDICO recorda el seu 40è aniversari amb un suplement

El diari regala aquest diumenge un llibre que repassa quatre dècades Els periodiste­s pioners de la redacció evoquen l’evolució del diari

- EL PERIÓDICO

EL PERIÓDICO regala demà un suplement especial per guardar. El 40è aniversari del diari, complert el 26 d’octubre passat, n’és el motiu. Es tracta, en realitat, d’un llibre de 224 pàgines que repassa la trajectòri­a del rotatiu des dels inicis a la vella redacció del carrer de Roger de Llúria fins ara, amb el salt tecnològic que requereixe­n els temps com a protagonis­ta.

El suplement, 1978-2018, 40 anys amb tu, s’obre amb una salutació del rei Felip VI, amb una dedicatòri­a especial del seu puny i lletra en català, seguit d’articles d’altres autoritats: el president del Govern, Pedro Sánchez; el de la Generalita­t, Quim Torra, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a més de dos textos com- memoratius del president del Grup Zeta, Antonio Asensio Mosbah, i del director de EL PERIÓDICO, Enric Hernàndez.

Un dels blocs més interessan­ts de què consta el suplement és el dels articles escrits per alguns dels fundadors del diari. Relaten diferents aspectes d’aquells començamen­ts que van viure en primera persona. Per començar, Antonio Franco, el primer director, explica com va ser la seva primera trobada amb Antonio Asensio Pizarro, el fundador del Grup Zeta, llavors un dinàmic empresari que va tenir l’olfacte d’intuir i engegar el que havia de ser un rotatiu modern en aquell agitat 1978. Com escriu Franco, «l’objectiu era connectar amb el carrer substituin­t els diaris desbordats per la nova realitat», i ningú com Asensio encarnava les virtuts necessàrie­s: «Era un editor —prosseguei­x Franco— diferent als coneguts: innovador, treballado­r, llançat».

RETRAT DE LA TRANSICIÓ José Antonio Sorolla, que en els inicis de EL PERIÓDICO era redactor en cap i anys després va ser director adjunt, explica, d’altra banda, els primers dies a la Redacció, «un univers de fum, soroll, passadisso­s intricats i ansietat» en què es van gestar els passos inicials d’una publicació trencadora. Sorolla recorda que l’èxit «va ser immediat» perquè el primer any la difusió «va superar els 50.000 exemplars, i ja no va parar».

Ángel Sánchez, cap de Política llavors, després director adjunt, recrea el context que es vivia en les albors de la democràcia. «Estava molt clar que el nou diari lluitaria en clau de radical antifranqu­isme, a fi de frustrar tota operació tornada de la dictadura», escriu, i situa el cop fallit del 23-F de 1981 com el «baptisme de foc com a periodiste­s» dels integrants d’aquella jove Redacció. Emilio Pérez de Rozas, integrant de la pionera secció d’Esports el 1978, i encara avui donant gas al màxim en les seves cròniques, deixa patent que aquest departamen­t va ser una de les claus de l’èxit del diari: «Si alguna cosa hi va haver en la idea inicial, al moll del pensament dels Antonios, Asensio i Franco, va ser la importànci­a que havia de tenir la secció d’esports», en què va tenir capital importànci­a un nom, l’avui desaparegu­t Álex J. Botines. Fins aleshores, remarca Emilio, «mai els grans articulist­es i intel·lectuals havien sigut assidus opinants de l’esport».

EN CONTACTE AMB EL CARRER Un altre dels que van ser a l’equip inicial del diari, Albert Garrido, descriu com era el context social. Qui manava al món, quins cotxes es venien, quines pel·lícules es veien i quines músiques s’escoltaven, entre altres coses reforçades per una brillant infografia que recorre tots els àmbits d’aquella època. El suplement també repassa en un extens bloc les principals notícies de les quals ha informat EL PERIÓDICO al llarg d’aquests 40 anys, i també afegeix una mirada al futur dels diaris de la mà d’Albert Sáez. Del compromís i la interactiv­itat amb els lectors, un altre segell d’aquest rotatiu, en queda constància en una trobada amb quatre fidels seguidors de diferents generacion­s. El tancament el posa una selecció d’algunes de les portades més destacades d’aquestes quatre dècades.

Una selecció de les portades més emblemàtiq­ues tanca el repàs de la història del rotatiu

 ?? ARXIU / AP / ROBERT CLARK ?? Les Torres Bessones, en el moment del segon impacte de l’11 de setembre del 2001.
ARXIU / AP / ROBERT CLARK Les Torres Bessones, en el moment del segon impacte de l’11 de setembre del 2001.
 ?? ARXIU / JUAN MANUEL PRATS ?? Manifestac­ió feminista del 8 de març del 2018.
ARXIU / JUAN MANUEL PRATS Manifestac­ió feminista del 8 de març del 2018.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain