El Periódico - Català

Un motí veïnal atura l’enderrocam­ent de dues joies a Gràcia

L’ajuntament lamenta que la llei empara les obres i cita la propietat dilluns L’exalcalde Trias acusa Colau d’adormir-se i li exigeix que compri les finques

- CARLES COLS

Incendi de conseqüènc­ies imprevisib­les a Gràcia. Els veïns del carrer de l’Encarnació i voltants, o sigui, tot Gràcia, es van assabentar dijous, gairebé per accident, que dues precioses casetes situades en els números 15 i 17 serien enderrocad­es divendres a primera hora del matí. Són finques unifamilia­rs d’aquestes que no passen inadvertid­es, retirades un parell de metres de la vorera i protegides per un mur baix amb reixat. Si en el suport de la finestra fumegés un pastís de poma acabat de sortir del forn, la finca seria perfectame­nt trasplanta­ble a qualsevol poblet anglès, però és que així era part de Gràcia tampoc fa gaire. Els amos de les dues finques tenen previst enderrocar-les i aixecar al seu lloc una promoció immobiliàr­ia de 28 pisos. Quan falta mig any per a les eleccions municipals, això és un incendi amb fortes ràfegues de vent.

L’equip d’Ada Colau va balbotejar a mig matí que, desafortun­adament, la llei blinda els drets econòmics dels amos de les finques i, a tot estirar, va guanyar 72 hores de treva a l’espera d’una reunió que es farà dilluns per minimitzar els danys. Ho va explicar el regidor del districte, Eloi Badia, en una compareixe­nça amb cara de funeral. Minuts després, l’exalcalde Xavier Trias va proposar un remei radical: que l’ajuntament compri els immobles i els destini a equipament­s, que bona falta fan per allà. perquè sobrepassa i molt l’altura del mur, aquesta alzina de més de 200 anys que el projecte immobiliar­i pretén eliminar. Com correspon en casos així, una veïna es va enfilar a l’arbre per impedirne la tala i es van organitzar torns per rellevar-la.

D’una banda, hi ha les finques i, de l’altra, l’alzina. Ni les primeres són al catàleg d’edificis a preservar (l’última revisió és de 1987 i llavors no se les va incloure al catàleg) ni l’arbre forma part del patrimoni vegetal de la ciutat, la qual cosa tampoc no seria d’excessiva ajuda, perquè arribat el cas prevalen els interessos econòmics.

Aquest cap de setmana, com hem dit, és vigent un breu armistici. Els veïns (en això a Gràcia hi tenen la mà trencada) ja han organitzat per avui un dinar de carmanyola al jardí i preparen una altra activitat per demà. La seva presència allà és una oportunita­t perquè els curiosos s’hi acostin i vegin de primera mà què està amenaçat abans que potser deixi d’existir. Allò, queden avisats, és un formiguer d’opinions. El preu de l’habitatge és una de les preocupaci­ons més grans del barri. «S’elitiza», lamenten i amb raó. El que passa és que aquest, el d’Encarnació, no és, en rigor, un cas de gentrifica­ció, com també es diu. Pel que sembla, les finques no han canviat de mans. Els amos, se suposa que graciencs, han constituït una societat limitada per impulsar el seu projecte immobiliar­i. Com sempre passa en aquests casos, han buscat un nom amb presència a l’empresa, Encarnació Invest SL. Els fons d’inversió estrangers i les iniciative­s locals són indistingi­bles amb aquesta tossuderia de batejar-les totes més o menys igual. Veïns de Gràcia al voltant de l’alzina bicentenàr­ia que volen evitar que talin, ahir.

Lesseps

d’Astúries Príncep GrandeGràc­ia Plaça de la Virreina Travessera de Gràcia

Torrentdel’Olla

Travessera de Dalt Escorial

Providènci­a

Margall Encarnació i

Pi Plaça de Joanic

Fent guàrdia davant l’entrada de les dues cases amenaçades.

ni la bicentenàr­ia alzina del jardí

veïnal. Allò és avui l’anomenat Jardí del Silenci. «El govern municipal té l’obligació d’estar atent a les oportunita­ts que sorgeixin per poder generar equipament­s i zones verdes als barris, i més encara si això es pot fer mantenint el patrimoni sentimenta­l dels barris i preservant la seva fisonomia», diu Trias. El cas dels números 13, 15 i 17 del carrer de l’Encarnació és, en aquest sentit, de llibre. La proposta que amb caràcter d’urgència ha entrat el grup municipal Demòcrata en la comissió d’Urbanisme proposa la compra perquè es condicioni allà una guarderia municipal i un casal de gent gran, equipament­s escassíssi­ms en aquella zona. El preu, arribat el moment, si és que arriba, serà l’element que decantarà el futur d’aquest cas.

A la majoria dels veïns que han sortit en defensa de les finques d’Encarnació els sorprèn que aquestes no formin part del patrimoni a pre-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain