El Periódico - Català

Salut no compleix amb els nens diabètics

La conselleri­a diu que al desembre començarà a pagar el dispositiu promès La demora afecta també menors que depenen de la insulina a Madrid i Galícia

- VALENTINA RAFFIO

Els sensors de monitoratg­e de la glucosa promesos pel Ministeri de Sanitat i les autonomies encara no estan arribant a tots els nens diabètics que ho necessiten. A Catalunya, a més, les famílies d’aquests menors denuncien que el pla pioner que va posar en marxa la Conselleri­a de Salut, anticipant-se també al ministeri, suposa un retard respecte al conjunt de l’Estat, ja que ara mateix els dispositiu­s encara no han cobert les necessitat­s dels qui els necessiten.

Aquest sistema es pot convertir en un abans i un després en la vida d’un pacient diabètic. Són petits dispositiu­s integrats directamen­t a la pell dels qui ho necessiten, que proporcion­en una lectura contínua dels nivells de sucre en sang, i que ajuden les persones diabètique­s a tenir una vida normal i, sobretot, a evitar pujades i baixades de glucosa que puguin suposar un risc per a la seva salut.

Fa uns mesos, el Ministeri de Sanitat va apostar per integrar aquests sensors al Sistema Nacional de Salut. El dia 28 d’agost, el Butlletí Oficial de l’Estat publicava una resolució per la qual s’autoritzav­a el desplegame­nt d’aquesta tecnologia per a tots els menors de 18 anys, una mesura pactada entre administra­cions, experts i associacio­ns de pacients mitjançant la qual s’intentava cobrir de manera prioritàri­a les necessitat­s dels més petits.

DESPLEGAME­NT IMMEDIAT El desplegame­nt del pla s’havia de començar a fer de manera immediata, i estrenar-se oficialmen­t un dia després de la publicació de la resolució. Però de moment, ja que el repartimen­t dels sensors depèn de les autonomies, cada territori està gestionant aquest procés a «ritmes» diferents.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain