El Periódico - Català

Trump accelera la involució

El president dels EUA promulga mesures urgents contra la immigració abans que els demòcrates agafin el control de la Cambra baixa

- RICARDO MIR DE FRANCIA

Donald Trumpha perdut el control d’una de les cambres del Congrés però no ha renunciat als seus poders executius per continuar imposant la seva agenda a qualsevol preu. Ahir va firmar una proclamaci­ó per negar el dret d’asil als immigrants que entren als Estats Units il·legalment, un pas més per blindar la frontera amb Mèxic i dissuadir l’arribada de refugiats. La nova normativa està cridada a ser impugnada als tribunals perquè, segons les organitzac­ions de drets humans, vulnera la llei internacio­nal i la legislació nord-americana. Això mateix pensen els demòcrates, que no han tardat a recordar al president que únicament el Congrés té potestat per canviar les normes del dret d’asil.

Aquestes normes concedien fins ara la possibilit­at de cercar refugi als EUA als immigrants que fugen de la persecució, la violència i l’abús als seus països d’origen, independen­tment de si són dins o fora de les seves fronteres o la forma que van utilitzar per entrar. Però la nova legislació restringei­x aquest dret per limitar-lo únicament a aquells que ho sol·licitin en els passos duaners de la frontera, un requisit que deixa fora els immigrants que van entrar als EUA sense papers. «La nostra nació està experiment­ant una crisi sense precedents a la frontera sud», va dir el Departamen­t de Seguretat Nacional en un comunicat. «Els baixos estàndards per al·legar por de la persecució han permès que entrin molts estrangers les sol·licituds dels quals no tenien fonament».

ATIAR LA POR Trump ha fet del tancament de les fronteres a la immigració il·legal un dels seus principals cavalls de batalla. Vol construir el mur i s’ha passat la campanya a les legislativ­es atiant la por de la caravana d’immigrants centreamer­icans que aspira a arribar fins al Río Grande. Per frenar aquesta suposada «invasió», ha enviat 5.000 militars més a la frontera, malgrat que la caravana es troba encara a Ciutat de Mèxic, a centenars de quilòmetre­s de la divisòria entre els dos països, una mesura que molts als EUA han qualificat de cop publicitar­i.

Com ja va fer al seu dia per prohibir l’entrada al país als ciutadans d’un grapat de països majoritàri­ament musulmans, Trump ha invocat els poders per protegir la seguretat nacional per canviar aquesta vegada les lleis d’asil. Aquella iniciativa va ser temporalme­nt paralitzad­a en els tribunals perquè, entre altres coses, violava una de les premisses del dret a l’asil, la que obliga els jutges a avaluar cada cas segons els seus mèrits. I aquesta vegada tot indica que podria córrer la mateixa sort.

«La llei és molt clara: qualsevol persona pot sol·licitar l’asil independen­tment que ho facin o no en port d’entrada o de quin sigui el seu estatus immigrator­i», va dir la Unió Americana de Llibertats Civils (ACLU). «Encara que no li agradi, el president no pot ignorar la llei». Fins i tot abans que Trump imposés aquestes noves restriccio­ns, l’ACLU va denunciar que la

«La Constituci­ó nord-americana no permet al president reescriure les lleis al seu gust», al·leguen els demòcrates

seva Administra­ció estava vulnerant la norma a l’impedir l’accés als passos fronterers a molts sol·licitants d’asil sota el pretext que el sistema està col·lapsat i ha superat la seva capacitat per tramitar noves sol·licituds.

Però els mateixos advocats de l’organitzac­ió han posat aquest argument en dubte després de constatar que aquest any s’han processat 1,1 milions de sol·licituds menys de les que es van tramitar l’any 2000, malgrat que el nombre de funcionari­s de l’agència encarregad­a de tramitar-los s’ha multiplica­t des d’aleshores. Entre els demòcrates, la decisió del president de canviar la llei sense sotmetre-la a l’aprovació del Congrés ha despertat protestes irades. «La nos- tra Constituci­ó simplement no permet al president reescriure les lleis al seu gust», van dir els congressis­tes Jerrod Nadler i Zoe Lofgren. «L’anunci d’avui és desagradab­le perquè pretén imposar restriccio­ns il·legals als immigrants que fugen de la violència i l’abús».

Des que Trump és president no només s’ha desplomat el nombre de sol·licituds d’asil tramitades a les fronteres. També s’ha reduït la quota de refugiats que els EUA accepten anualment. Dels 96.000 de mitjana que van ser admesos anualment sota la presidènci­a d’Obama, es passarà a 30.000 el 2019, la xifra més baixa en 40 anys. ☰

Amb Obama, les sol·licituds d’asil tramitades van arribar a 96.000 a l’any; amb Trump, seran 30.000 el 2019

 ?? REUTERS / ADREES LATIF ?? Soldats nord-americans posen ganivetes a la frontera texana.
REUTERS / ADREES LATIF Soldats nord-americans posen ganivetes a la frontera texana.
 ??  ?? Immigrants hondurenys accedeixen al metro de Mèxic, ahir.
Immigrants hondurenys accedeixen al metro de Mèxic, ahir.
 ?? AFP / ALFREDO ESTRELLA ??
AFP / ALFREDO ESTRELLA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain