El Periódico - Català

Patriotes davant nacionalis­tes

El president francès alerta sobre l’auge dels populismes i demana no oblidar el passat

- E. C.

A l’Arc del Triomf de París, davant dels 70 caps d’estat i de Govern reunits per commemorar el final de la primera guerra mundial, el president francès, Emmanuel Macron, va evocar les lliçons de la història per llançar un missatge polític i fer una crida a la responsabi­litat de la comunitat internacio­nal: convé no repetir els errors del passat.

«L’11 de novembre de 1918, a les 11 hores del matí, fa cent anys, dia per dia, hora per hora, a París, com a la resta de França, es van escoltar els clarins i van sonar les campanes. Era l’armistici, el final de quatre anys llargs de combat. No obstant, l’armistici no va ser la pau», va afirmar a l’iniciar el seu discurs.

Macron va recordar que en la contesa «Europa va estar a punt de suïcidar-se» i que les empremtes d’aquesta guerra que sembla tan llunyana segueixen presents a França, a Europa i al Pròxim Orient. «Recordem-ho. No oblidem», va insistir.

En l’actual context històric marcat per l’auge del populisme i la defensa dels interessos nacionals, el president francès va assenyalar que el patriotism­e és exactament el contrari del que representa el nacionalis­me. «El nacionalis­me és la seva traïció», va dir, com un eco de la frase pronunciad­a per François Mitterrand: «el nacionalis­me és la guerra».

Un missatge destinat no només al president Donald Trump, que l’octubre passat es va declarar nacionalis­ta per desmarcar-se dels defensors de la globalitza­ció, sinó a fer de la commemorac­ió de l’armistici una rampa de llançament de la campanya electoral europea que es perfila com un combat entre nacionalis­tes i progressis­tes.

El president francès va fer un elogi de la reconcilia­ció i el multilater­alisme citant l’amistat franco-alemanya com a origen de la Unió Europea, així com l’esperit de cooperació encarnat en les Nacions Unides. I va apel·lar a rebutjar la fascinació «pel replegamen­t, la violència i la dominació».

Imatge d’unitat

Els actes que han fet de París la capital mundial de la diplomàcia van començar al matí al Palau de l’Elisi, on Macron i la seva dona Brigitte van rebre els mandataris abans de recórrer els Camps Elisis a bord de diversos autobusos.

Sota la pluja i el vent, Macron i la resta de líders –tret de Donald Trump, el president israelià, Benjamin Netanyahu i el rus Vladí-

«L’armistici va posar fi a quatre anys de combat, però no va ser la pau», diu el mandatari

mir Putin, que van fer el trajecte pel seu compte al·legant raons de seguretat– van recórrer a peu els últims metres de l’avinguda, deixant una imatge d’unitat que evocava la manifestac­ió celebrada a París l’11 de gener del 2015 en repulsa als atemptats contra Charlie Hebdo.

Macron va passar revista a les tropes acompanyat del seu primer ministre, Edouard Philippe, i de la ministra de Defensa, Florence Parly. A continuaci­ó, un grup d’alumnes d’instituts de Seine Saint Denis van llegir fragments de cartes de soldats de diverses nacionalit­ats enviades des del front de la Gran Guerra.

Un minut de silenci trencat pels acords de La Marsellesa va donar pas al discurs de Macron, que va culminar l’acte amb un gest simbòlic al revifar la flama al soldat desconegut recolzat en els joves estudiants.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain