El Periódico - Català

Israel pesa molt a Rússia

Tel Aviv i Moscou mantenen una discreta aliança, impulsada per valors comuns i influents oligarques Alguns van tenir un paper destacat en l’ascens de Putin al Kremlin

- MARC MARGINEDAS

Una notícia va passar gairebé desaperceb­uda el 31 d’octubre. Citant una font militar d’alt rang a Israel, l’agència Reuters assegurava que les forces aèries d’aquest país havien continuat bombardeja­nt les milícies proiranian­es a Síria i que el canal de comunicaci­ó amb els comandamen­ts militars russos per evitar incidents al país àrab seguia funcionant «com abans». Aquest «abans» es refereix a la breu crisi bilateral de setembre, quan un avió rus de reconeixem­ent va ser abatut per les defenses antiaèries del règim de Bashar al-Assad, en un esdevenime­nt que va causar la mort dels 15 tripulants de l’aparell i del qual els responsabl­es militars russos van culpar Israel. Durant unes hores, es van poder sentir a Moscou greus exabruptes contra Israel. Però, ja de nit, el mateix president Vladímir Putin va tallar en sec la iracunda reacció moscovita: «Ha sigut una tràgica cadena de circumstàn­cies».

Les ambivalent­s relacions entre Rússia i Israel sempre han sigut objecte de saberuts estudis. Durant la guerra freda, el Kremlin es va erigir en l’enemic número u de l’Estat hebreu. I tot i que el 1948 Moscou va reconèixer la partició de Palestina, el lideratge soviètic de seguida va modificar la seva actitud, desempolse­gant les velles idees de Lenin, que considerav­en el sionisme com una ideologia contrària a l’igualitari­sme socialista.

Els diplomàtic­s soviètics van passar a recolzar el bàndol àrab al Consell de Seguretat de l’ONU, mentre els jueus soviètics patien greus discrimina­cions al seu país i Moscou imposava restriccio­ns a l’emigració a Israel, només aixecades el 1989 amb Mikhaïl Gorbatxov.

Sota el mandat de Putin, Rússia ha ressorgit com a actor global. Però

 ?? AP / SERGEI ILNITSKY ?? El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i el líder rus, Vladímir Putin, al maig a Moscou.
AP / SERGEI ILNITSKY El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i el líder rus, Vladímir Putin, al maig a Moscou.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain