El Periódico - Català

La Ucraïna prorussa vota entre veus de condemna internacio­nal

Kíev demana sancionar Donetsk i Lugansk, sota control de les milícies

- M. M.

Els comicis són «il·legals i il·legítims», van denunciar ahir a la nit en una declaració conjunta la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Emmanuel Macron. «Aquestes eleccions són una burla», va criticar el representa­nt especial d’EUA per a Ucraïna, Kurt Volker. Els habitants de les autoprocla­mades repúblique­s populars de Donetsk i Lugansk, els territoris sota control de les milícies prorusses a l’est d’Ucraïna, tenien una cita ahir amb les urnes per elegir els respectius presidents i els integrants dels parlaments, entre importants mesures de seguretat, i amb una intensific­ació de les escaramuss­es armades al llarg del front de batalla.

Tot i que diversos candidats concorren en la lliça electoral, es dona per descomptat que s’imposaran els actuals líders, és a dir, Denis Pushilin a la República Popular de Donetsk (RPD) i Leónid Pasetchnik a la República Popular de Lugansk (RPL). Tots dos han promès intensific­ar els vincles amb Moscou i allunyar-se encara més de Kíev. La jornada va transcórre­r sense novetats, tot i que, això sí, les autoritats electorals van recórrer a incentius similars als que es fan servir en les eleccions de la mateixa Rússia. En alguns casos, es lliuraven bitllets d’una loteria en la qual se sortejaven premis com una entrada al ballet. En d’altres es regalaven punts per als telèfons mòbils.

El Govern de Kíev va reclamar a la comunitat internacio­nal que imposi «noves sancions contra l’Estat ocupant», és a dir, Rússia.

 ?? EFE / ALEXANDER ERMOCHENKO ?? Votants en un col·legi electoral de Donetsk.
EFE / ALEXANDER ERMOCHENKO Votants en un col·legi electoral de Donetsk.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain