El Periódico - Català

Otegi planteja un front nacionalis­ta

-

El coordinado­r general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, considera que bascos, catalans i gallecs han d’anar «junts, coordinats i sincronitz­ats davant un Estat que creu que no és la seducció, sinó la força, el que el mantindrà unit».

En una entrevista que va publicar ahir Gara, el dirigent abertzale planteja fins i tot una aliança d’aquestes caracterís­tiques que podria implicar candidatur­es úniques «al marc europeu o a l’espanyol». «¿Quin sentit té –es pregunta al diari– que bascos, catalans i gallecs juguem cada un amb les seves sigles? ¿Per què no tots junts amb un programa de mínims molt simple: defensa del dret a decidir, defensa de drets socials, llibertat per als presos...?».

Segons el seu parer, «allà caben aliances des del PNB fins a la CUP», amb «una potenciali­tat política enorme», tant a Madrid «per dir ‘respectin la gent, deixin-la decidir’, com a Europa «per tenir una sola veu que digui que l’Estat espanyol no és democràtic».

DEBAT A GALÍCIA Per la seva part, el BNG va explicar ahir que iniciarà un debat entre la seva militància sobre la fórmula per presentar-se a les eleccions europees, en la qual sotmetrà al criteri de les bases la proposta de la direcció nacionalis­ta gallega, que aposta per una coalició electoral amb forces sobiranist­es «de les tres nacions sense estat: Galícia, Euskadi i Catalunya». juliol del 2016. Entre els molestos amb la irrupció de la Crida s’assegura que, com que no van poder prendre el control total del PDECat –ni tan sols a l’últim conclave de la formació, en què les pressions de Puigdemont sí que van descavalca­r Marta Pascal–, ara volen formar un partit propi. De moment, la direcció encapçalad­a per David Bonvehí, ajudada per gran part dels quadros, resisteix les pressions de la Crida.

A aquests grups se’ls han unit dirigents en aquests moments enquadrats en l’àrea de Presidènci­a de la Generalita­t i en l’aparell de l’Associació Catalana de Municipis, l’ens supramunic­ipal històricam­ent lligat a CiU. Així, un altre dels que participen en els moviments fundaciona­ls de la Crida és, segons les fonts consultade­s, Miquel Buch, que va ser president de l’ACM i que avui és conseller d’Interior de Quim Torra.

Proposa que els sobiranist­es bascos, catalans i gallecs s’uneixin, una iniciativa que el BNG estudiarà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain