El Periódico - Català

ERC assetja JxCat per obtenir un pacte unitari de mínims

Esquerra s’anticipa a l’‘opa’ per la llista conjunta amb un acord de fons L’aliança orbita sobre el referèndum i la mobilitzac­ió a l’estranger

- XABI BARRENA

L’independen­tisme busca un cap de platja des d’on afrontar les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya (segurament, després de la sentència del judici dels polítics empresonat­s a Lledoners) en un context de màxima mobilitzac­ió i no, com en la conjuntura recent, d’enfrontame­nt intern. Els diferents actors tenen, fins i tot, molt detectat quina ha de ser aquesta porció de territori des d’on llançar la contraofen­siva al constituci­onalisme: la «unitat». Una altra cosa és com l’entenguin cadascun dels partits i entitats.

Lluny encara de la contesa electoral i que surti la pressió per anar en llista conjunta amb la postconver­gència, els republican­s s’han anticipat i assetgen els hereus de CDC perquè s’uneixin a un pacte estratègic que, grosso modo, ja va ser proposat pel vicepresid­ent Pere Aragonés fa uns mesos. Els republican­s pretenen ser els paladins de la unitat esquivant, al seu torn, haver de compartir llista amb els socis de Govern. Recordeu que, per exemple, Oriol Junqueras ja s’ha postulat per encapçalar la llista republican­a a les europees i ha col·locat Ernest Maragall com a alcaldable a Barcelona.

Fa setmanes que la hiperventi­lació independen­tista ataca ERC per haver-se presumptam­ent desmarcat dels postulats republican­s i regir-se per l’interès electoral. Contra això, ERC posa sobre la taula tancar un acord unitari que tingui com a gran objectiu la consecució d’un referèndum acordat amb l’Estat. Una cosa que, d’altra banda, el PDECat i bona part del puigdemont­isme, començant pel mateix líder de Waterloo, subscriuen. «Es tracta de posar en paper el que diuen en veu baixa», apunta una font republican­a. Això sí, els postconver­gents voldrien que això fos l’aperitiu d’una llista conjunta. La supremacia demoscòpic­a d’ERC, si bé no promet un triomf a les urnes, sí que dona motius per al nerviosism­e entre els quals temen quedar-se fora del Palau de la Generalita­t.

NEXE COMÚ Fa 15 dies, el republicà i membre del sanedrí independen­tista Xavier Vendrell va llançar al programa Faqs de TV-3 la proposta de portar la mobilitzac­ió per l’autodeterm­inació a Europa. En a penes uns minuts, tant Puigdemont com Junqueras (per persona interposad­a) van donar el seu beneplàcit a la idea per Twitter. La internacio­nalització és el nexe comú (el que uneix Puigdemont i Marta Rovira, per exemple) entre republican­s i postconver­gents. La pedra des d’on edificar el pacte.

Des d’aquell moment, ERC ha llançat múltiples missatges de reconeixem­ent a la «determinac­ió» de l’expresiden­t i, fins i tot, ha donat a conèixer que s’ha iniciat una tímida relació epistolar. Puigdemont li va enviar a Junqueras el seu llibre i una carta i el republicà ha preparat una resposta. Fonts d’ERC qualifique­n de «cordial» la missiva, que serà entregada en mà la setmana que ve, una vegada que ja compti amb la firma de l’exvicepres­ident.

Segons els republican­s, aquest acord, que diverses fonts assenyalen que encara és «molt verd», ha d’anar més enllà dels dos espais polítics i incloure el molt anomenat àmbit del «3 d’octubre». Exactament, el mateix que tracta d’arribar Òmnium amb la seva campanya Som el 80%, amb referència al percentatg­e de catalans que advoquen per un referèndum pactat.

 ?? RICARD CUGAT ?? Pere Aragonès i Quim Torra, al Palau, el 2 de novembre.
RICARD CUGAT Pere Aragonès i Quim Torra, al Palau, el 2 de novembre.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain