El Periódico - Català

En el nom del poble

- Laia Bonet JURISTA

La setmana passada, al ple del Parlament, es va donar forma a la negativa de l’independen­tisme català amb representa­ció al Congrés dels Diputats al projecte de Pressupost­os del Govern d’Espanya.

Resulta innegable l’absoluta excepciona­litat del moment polític. Les causes de tots els danys polítics, econòmics i sobretot socials provenen de decisions adoptades fa un any. «La irregular alteració dels procedimen­ts parlamenta­ris, la judicialit­zació expansiva de les diferèncie­s polítiques, la repressió violenta de la consulta popular del primer d’octubre, la interpreta­ció extensiva de l’article 155, l’acció sectària i bel·ligerant d’alguns mitjans de comunicaci­ó. Sense oblidar una presó provisiona­l injustific­ada dels dirigents encausats que contiho nua pesant sobre l’ambient». Recupero la reflexió del grup Pròleg, del qual formo part, en l’escrit Catalunya: confrontac­ió política i unitat civil.

En la seva compareixe­nça, el president Quim Torra expressava dimecres la seva retirada de suport al president Pedro Sánchez i la negativa als Pressupost­os de l’Estat amb tota contundènc­ia: «Nosaltres no traficarem amb la democràcia ni amb la dignitat. No hem fet nosaltres ni ho farà el poble de Catalunya». En el rerefons d’aquesta afirmació hi ha la idea que amb el no als Pressupost­os s’adopta la millor decisió per reforçar la legitimita­t en la defensa dels líders de l’independen­tisme que avui es troben mancats de llibertat.

Permetin que m’aturi un moment en aquest punt. ¿La negativa als Pressupost­os canvia en res la situació actual dels líders empresonat­s? Crec que és difícil respondre afirmativa­ment a aquesta pregunta des de la raó. Com també ho seria respondreh­i negativame­nt. La seva situació, malauradam­ent, ara ja tan sols depèn de les properes passes en l’iter judicial a la seu del Tribunal Suprem i eventualme­nt en la del Tribunal Europeu de Drets Humans. El sí o el no als Pressupost­os de l’Estat no canvia en res «la seva» situació.

Els més perjudicat­s

Així doncs, ¿a qui beneficia i a qui perjudica la decisió d’obstaculit­zar l’aprovació dels Pressupost­os? Tota negativa a uns pressupost­os, aquí i arreu, porta implícita o bé una voluntat d’esmenar les prioritats plantejade­s, o fins i tot la voluntat de qüestionar

la mateixa continuïta­t del Govern que les planteja.

Però més enllà dels riscos en l’estabilita­t del Govern de l’Estat (i els eventuals beneficis que aquest fet podria provocar en l’enfortimen­t d’alternativ­es polítiques que fins ara no tan sols no han treballat per la resolució política del conflicte sinó més aviat per la seva judicialit­zació), l’obstaculit­zació dels Pressupost­os perjudicar­ia el conjunt de la ciutadania de Catalunya (i de la resta de l’Estat), que hauria pogut començar a veure revertir l’enorme bretxa de desigualta­t enfortida per polítiques conservado­res en el context de la crisi econòmica.

Tot sentit de vot és legítim. També el no. Però no si s’afirma fer-ho per evitar traficar amb la democràcia i en nom del poble.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain