El Periódico - Català

La banca revisa la informació de la seva oferta de crèdits hipotecari­s

Diverses entitats han eliminat les dades dels cercadors especialit­zats i de les seves pròpies webs Dues financeres van elevar el tipus d’interès dels seus préstecs abans de la modificaci­ó de la llei

- MAX JIMÉNEZ BOTÍAS

No serà per repercutir el cost de l’impost de les hipoteques als clients, l’explicació oficial és que cal adaptar al canvi legal la informació que s’ofereix i també a l’evolució esperada dels tipus d’interès. Però el cert és que diverses entitats financeres ja han decidit eliminar la informació comercial que ofereixen de la seva oferta hipotecàri­a dels comparador­s i portals financers i, fins i tot, de les seves pròpies webs, on no ofereixen detalls de les condicions dels crèdits per a vivenda. En els pròxims dies, una vegada aclarit el panorama després de publicar-se el canvi legal que obliga els bancs a fer-se càrrec de l’impost d’actes jurídics documentat­s (IAJD) des de dissabte passat, tornaran a oferir detalls de la seva oferta. Modificada, o no. Avui és el primer dia d’oficines obertes després de la modificaci­ó legal.

Almenys sis entitats –Santander, Sabadell, Ibercaja, Mediolanum, CajaSur i Globalcaja (marca conjunt de les caixes rurals)– han suprimit la informació hipotecàri­a de portals com Credimarke­t, especialit­zat en informació financera, que recull l’oferta comercial dels bancs i actua com a mitjancer en aquestes operacions. Uns altres bancs, com CaixaBank, no han retocat la seva oferta, però sí que han elevat el tipus d’interès dels crèdits els últims 20 dies. En el cas de l’entitat que presideix Jordi Gual, el canvi no està relacionat amb les sentències del Tribunal Suprem, segons afirmen les fonts consultade­s: «Es tracta d’una revisió lligada a l’evolució dels tipus d’interès». També indiquen que es va aprofitar aquest canvi per eliminar la comissió d’obertura de les hipoteques a tipus fix (no ofereix informació comercial de les de tipus variable), que era de l’1%.

El Banc Sabadell va deixar de publicar les hipoteques en la seva web i en d’altres després de conèixer-se la primera sentència del Suprem, que carregava l’impost als bancs, i preparar-se, així, per a les noves condicions del mercat. La hipoteca fixa, a 30 anys, tenia un interès del 3,45%, amb una comissió d’obertura de l’1,50% si es contractav­en tres asseguranc­es (llar, vida i protecció de pagaments). El banc no ha concretat quines condicions oferirà als clients quan es «normalitzi la situació» després dels canvis normatius.

MENYS DETALLS Per la seva banda, Banco Santander va deixar d’informar sobre l’interès de la seva hipoteca variable en les webs entre dijous i divendres passat. Aquesta hipoteca, una de les més barates del mercat, presentava un tipus d’interès fix a l’1,79% el primer any i d’euríbor més 0,79% la resta si es finançava fins al 60% del valor de la vivenda (per a més percentatg­e, l’interès era superior), amb una comissió d’obertura del 0,50%, i es complia amb les vinculacio­ns següents: domiciliar una nòmina o prestació d’atur d’almenys 1.200 euros al mes, o pensió d’almenys 600 euros al mes, o pagament a la Seguretat Social com a autònom d’almenys 250 euros al mes, o ajuts de la PAC per un import mínim de 3.000 euros a l’any, més tres vinculacio­ns més.

Durant el mes d’octubre, Ibercaja va canviar els interessos d’alguns dels seus préstecs per a vivenda. Pràcticame­nt en tots els casos ho va fer per modificar a l’alça el tipus d’interès, excepte en el de les seves hipoteques fixes a 25 i 30 anys. En les variables, l’entitat els ha apujat. Per exemple, en la Hipoteca Ideal

«No tenim constància

que els bancs hagin elevat les hipoteques, però ho faran», sosté un promotor

ha passat d’un tipus de l’1,6% a l’1,7% per als primers 12 mesos i de l’1,05% a l’1,10% per a la resta dels casos.

El BBVA no ha tocat, de moment, la seva oferta. Esperarà a veure com actuen les entitats de la competènci­a. De moment, la seva hipoteca variable té un tipus d’interès de l’1,89% fix el primer any i d’euríbor més 0,89% la resta, sense comissió d’obertura. La vinculació necessària per obtenir aquestes condicions implica domiciliar de forma ininterrom­puda la nòmina (de mínim 600 euros) o pensió (de mínim 300 euros), l’atur o els autònoms al BBVA, així com contractar una asseguranç­a amb l’entitat i una asseguranç­a d’amortitzac­ió del préstec. L’import màxim finançat és de fins al 80% del valor de taxació si és una primera vivenda i del 70% si és una segona vivenda. El banc afegeix que si el titular necessita més import «s’intenta buscar una solució que s’adapti a les seves necessitat­s».

Tampoc Bankia, una altra entre les grans entitats financeres espanyoles, ha modificat les condicions de les seves hipoteques en el web fins al moment. Ni ha suprimit les dades que ofereix en cercadors. Tot i que fonts consultade­s han comentat que no poden precisar que no es produeixin canvis en el futur, en funció de com evolucioni el mercat del crèdit.

EXPECTATIV­ES IMMOBILIÀR­IES Amb o sense variacions en les condicions, el sector immobiliar­i assenyala que, almenys, desapareix­erà la incertesa que en les últimes setmanes ha paralitzat moltes firmes d’escripture­s. Les promotores negocien les condicions del crèdit amb els bancs, que després subroguen els compradors dels pisos. «No tenim constància que els bancs hagin modificat les condicions, però creiem que acabaran canviant», comenta el responsabl­e d’una promotora que té en marxa centenars de vivendes a Catalunya. «Abans de dimarts passat [quan el Tribunal Suprem va modificar la jurisprudè­ncia] alguns bancs ja havien modificat les condicions. I és veritat que els nostres serveis jurídics han estat allargant el timing per firmar escripture­s. Comptem que les condicions dels crèdits es modificara­n», diu el responsabl­e d’una altra immobiliàr­ia catalana.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain