El Periódico - Català

El final dels porta a porta

Un decret prohibeix la pràctica comercial que van criticar les associacio­ns de consumidor­s, la CNMC i fins i tot la Comissió Europea El sector acata la decisió amb resignació

- SARA LEDO

Més del 40% dels canvis de companyia fets a Espanya els duien a terme comercials

La liberalitz­ació del sector energètic havia de servir per fomentar la competènci­a, però també va ser l’esperó que va donar peu al naixement progressiu dels comercials del gas i de l’electricit­at que anaven de porta en porta provant de convèncer els consumidor­s perquè canviessin de comerciali­tzador.

El Ministeri per a la Transició Ecològica va donar un cop de porta a aquesta activitat en un reial decret llei de mesures urgents l’octubre passat després de nombroses denúncies de les associacio­ns de consumidor­s (Facua i l’OCU), queixes i multes de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMC) i fins i tot l’advertènci­a de la Comissió Europea (CE).

«Les pràctiques de la venda porta a porta s’han identifica­t com un problema en el sector energètic. L’electricit­at i el gas són productes complicats i els consumidor­s poden tenir dificultat­s per prendre una decisió informada quan se’ls ofereix un nou contracte en una situació de sorpresa, especialme­nt quan no se’ls proporcion­a la informació clau sobre l’oferta», afirma en un estudi la CE. Espanya segueix el camí marcat per països com el Regne Unit i Dinamarca.

Com explica el portaveu de Facua, Rubén Sánchez, «és molt difícil demostrar l’engany». En el seu últim informe sobre la relació dels consumidor­s amb les comerciali­tzadores de llum i gas, la CNMC es va servir de «compradors misterioso­s» per efectuar 130 gestions presencial­s, per telèfon i per internet als cinc principals grups. I va determinar que, «en alguns casos», els comerciali­tzadors provaven de dissuadir els consumidor­s de contractar tarifes regulades i els «animaven» a contractar les del mercat lliure, molt més cares.

Milions de modificaci­ons

Segons el plafó de llars de la CNMC, la majoria d’aquests canvis s’efectuen a través de comercials a domicili. Entre el 2014 i el 2016, del 15,8% de les llars que van canviar d’oferta d’electricit­at i del 16,2% de les llars que van canviar d’oferta de gas, més del 40% en cada cas ho van fer amb aquests comercials.

En els últims cinc anys, més de sis milions de llars s’han passat de la tarifa d’electricit­at regulada a la lliure (el 2018 n’hi ha 15,2 milions al mercat lliure i 11,1 amb tarifa PVPC, quan el 2013 n’hi havia 8,2 al mercat lliure i 17,5 de PVPC). A més, set de cada deu llars desconeixe­n quin contracte tenen, a causa, en part, de la gran confusió que creen les comerciali­tzadores de referència i les del mateix grup del mercat lliure al compartir logo, denominaci­ó i serveis d’atenció al client (cosa que ja s’ha obligat a canviar).

Set de cada deu famílies ignoren els detalls del contracte que han firmat per l’elevada confusió

Fins a 7.000 empleats

Cap empresa vol facilitar quants de comercials tenia a la seva disposició, però fonts del sector coincideix­en que la forquilla se situa entre les 5.000 i les 7.000 persones. Empleats que es contractav­en a través d’altres empreses que, si bé s’han quedat sense l’anar de casa en casa, podran formar part d’altres estratègie­s comercials, com les trucades, o dels llocs d’informació en centres comercials.

Les comerciali­tzadores han acatat la decisió del Govern central amb resignació, la majoria conscients que, en un moment dominat per l’ús de canals on line, aquesta figura perd «raó de ser». Es podrà continuar fent el porta a porta si els clients autoritzen la visita als seus domicilis amb cita prèvia.

 ?? FERRAN SENDRA ?? Comptadors telemàtics 8Una usuària revisa el seu consum d’electricit­at, en un edifici de vivendes de Barcelona.
FERRAN SENDRA Comptadors telemàtics 8Una usuària revisa el seu consum d’electricit­at, en un edifici de vivendes de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain