El Periódico - Català

Arriba el bus compartit

- CARME ESCALES

El juny del 2013, tres companys de l’Executive MBA de l’IESE van començar a imaginar un projecte de negoci conjunt. La clau del que han acabat creant, Busup Technologi­es S L, va arribar de l’experiènci­a laboral d’un d’ells, Àlex Canals, conseller delegat de l’empresa d’autocars de la seva família. Malgrat liderar posicions a l’àrea de Barcelona en el seu cas, Canals reconeix que «el sector de l’autocar és molt tradiciona­l i ha anat perdent mercat».«Sense nous usuaris ni valor afegit, gairebé es pot dir que les companyies sobreviuen conquistan­t clients d’uns i d’altres», afirma.

«Algú revolucion­arà el sector, si no ho fem nosaltres», es van dir els tres col·legues d’estudis. Rui Stoffel, portuguès establert fa anys a Barcelona, i la catalana Eva Romagosa procedeixe­n del camp de la logística i els negocis, ell, i de la consultori­a d’innovació en enginyerie­s, ella. Durant deu anys, Romagosa ha ajudat a dissenyar models de negoci de la mà de projectes tecnològic­s, ocupant-se fins i tot de buscar socis i ajuts. Els seus tres perfils han encaixat a la perfecció per crear a Espanya la primera empresa de bussharing. «Hem creat un servei d’autocars a demanda i compartit», explica Romagosa, responsabl­e d’innovació de la firma.

Polígons industrial­s

El sector en què Busup ha fet diana és el dels polígons industrial­s, les empreses dels quals viuen cada matí el tràfec de cotxes dels empleats, que arriben molts de les mateixes zones dels voltants. «Cada viatge de Busup suposa evitar la circulació rodada in itinere[cap al lloc de treball] uns 33 cotxes particular­s», destaquen els impulsors d’aquesta sostenible iniciativa empresaria­l.

«Quan les empreses ens contracten, fem una enquesta de mobilitat a tots els seus empleats per veure els horaris i els trajectes que fan diàriament amb els vehicles particular­s. Els preguntem si optarien per anar a treballar en bus i apliquem algoritmes per comprovar compatibil­itat i possibilit­ats d’organitzar rutes compartide­s», explica Romagosa. Solucionen el transport per a col·lectius, empreses, festivals i actes multitudin­aris. Ara tenen més de 10.000 usuaris. I aquest any han organitzat una ruta expressa per a 6.000 assistents del Canet Rock.

Una alternativ­a al vehicle compartit, amb més capacitat

 ?? @DANILC.FOTO ??
@DANILC.FOTO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain