El Periódico - Català

La culpa de la premsa

Els mitjans de comunicaci­ó han servit habitualme­nt d’altaveu a veritables entabanado­rs de la salut Els periodiste­s han donat la mateixa validesa a les seves exòtiques teories que a la ciència

- O. P. V. R.

Dietes anticàncer, reiki, acupuntura, homeopatia, osteopatia, medicina holística i ortomolecu­lar... Moltes discipline­s no avalades per la ciència han aconseguit calar en la societat. ¿Per què? Per molts motius. Entre altres, la cobertura que els han donat (els hem donat) els periodiste­s.

«Els mitjans de comunicaci­ó han estat durant dècades donant la mateixa validesa a la ciència oficial que a les discipline­s exòtiques. En la premsa, la ràdio i la mtelevisió es parla del càncer i la quimioterà­pia, sí, però també que un paio et posa les mans al cos i et pot curar», denúncia Luis Alfonso Gámez, divulgador, periodista científic d’El Correo i soci fundador de Círculo Escéptico, una associació que fomenta el pensament crític contra la pseudocièn­cia.

Gámez recorda que van ser les television­s públiques i privades les que van encimbella­r –ja fa un temps– personatge­s com Txumari Alfaro. A La botica de la abuela (TVE), el naturòpata oferia en els anys 90 «bonics i entranyabl­es consells»: taronges per evitar la pèrdua dels cabells o tomàquets per curar les amígdales amb pus.

Els periodiste­s el van convertir en un guru de la salut natural. Passejant-se per platós de televisió, estudis de ràdio i pàgines de diaris, Alfaro, autor de diversos llibres, ha de- fensat l’origen emocional de malalties greus com el càncer, ha beneït les propietats curatives de la nostra pròpia orina i ha recomanat ènemes de cafè per a les migranyes.

«Les teles públiques i privades han sigut, i continuen sent, un colador sistemàtic d’engalipado­rs. Allà hi ha Javier Cárdenas, posant en dubte l’efectivita­t de les vacunes, o Mariló Montero, promociona­nt l’homeopatia i assegurant que olorar una llimona pot combatre el càncer», conclou Gámez.

Carlos Elías, catedràtic de Periodisme de la Universita­t Carlos III, assegura que, en contra del que s’ensenya a les facultats, «els periodiste­s no han de ser neutrals». La premsa sempre ha d’estar del costat de la víctima i no del botxí, així que el mateix passa amb la ciència. «No es pot donar veu a tothom, com s’ha fet en els mitjans enarborant la bandera de l’objectivit­at. perquè hi ha temes dels quals només un científic, un investigad­or o un químic pot opinar».

Corrent filosòfic

El mediàtic Txumari Alfaro recomana ènemes de cafè per a les migranyes

Llicenciat en Periodisme i Química, Elías critica la falta de formació científica que reben els estudiants a Secundària, Batxillera­t i carreres università­ries de lletres. A parer seu, hi ha un altre factor que ha contribuït a convertir en gurus determinat­s xarlatans: «La filosofia postmodern­a i el llegat d’autors com Paul Feyerabent, que ha influït molt en el periodisme i que ve a dir que la ciència és una narrativa més, igual que els contes de fades. La conclusió és que el xamanisme és una altra cultura i, per tant, no podríem qualificar-la de no vàlida. Tot això ens porta a la postverita­t, les fake news i Donald Trump».

Malgrat que no hi ha proves científiqu­es de la seva existència, els

mitjans de comunicaci­ó continuen fent reportatge­s de persones que diuen tenir sensibilit­at química múltiple (una mena de sensibilit­at a tots els productes químics quan estan sintetitza­ts) o hipersensi­bilitat electromag­nètica (a les ones del wifi, per exemple).

Els periodiste­s no contrasten amb la ciència el discurs d’aquestes persones, que estan suggestion­ades per xarlatans i que, en realitat, pateixen un altre tipus de problemes, gairebé sempre psiquiàtri­cs.

Els defensors de les pseudoterà­pies acostumen a ser personatge­s exòtics que tenen un discurs diferent, llaminer, divertit i cridaner. Un periodista necessita titulars i ells els en donen a tones. El resultat és que mitjans de comunicaci­ó seriosos concedeixe­n espai a gurus que ens parlen d’aliments anticàncer. La premsa també empara persones que afirmen haver tingut contacte amb extraterre­stres. I per a alguns diaris, els xamans que recomanen derivat del lleixiu per guarir la sida, l’ebola i l’autisme són senzills i honrats agricultor­s. Com Josep Pàmies.

Isidoro Martínez Vélazquez, responsabl­e del perfil de Twitter Qué mal puede hacer, bolcat en la prevenció contra les pseudoterà­pies, critica la premsa per incloure «mentides com l’horòscop», així com per dedicar moltes contraport­ades a promociona­r «la xarlataner­ia i el pensament màgic».

Mala praxi

Xavier Ramon, doctor en Comunicaci­ó i professor de Deontologi­a Periodísti­ca a la Pompeu Fabra, confirma que la difusió de continguts sobre pràctiques i teràpies alternativ­es ha proliferat en els últims anys en els mitjans de comunicaci­ó generalist­es. «En l’era del clickbait, un titular cridaner ven, i els ciutadans estan cada vegada més exposats a la desinforma­ció». Davant aquesta «mala praxi ètica», Ramon demana als periodiste­s que reflexioni­n i es comprometi­n amb els principis de la professió: «Fer servir fonts autoritzad­es, contextual­itzar la informació, evitar les especulaci­ons i no confondre l’espectacul­ar amb el rellevant».H

«No es pot donar veu a tothom», assegura el catedràtic Carlos Elías

«En l’era del ‘clickbait’, un titular cridaner ven», recalca el professor Xavier Ramon

 ??  ?? Txumari Alfaro 8Popular naturòpata.
Txumari Alfaro 8Popular naturòpata.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain