El Periódico - Català

Mor Lluís Duch, monjo i pensador

Era autor d’una vasta obra en els camps de la teologia i l’antropolog­ia

- EL PERIÓDICO

El monjo de Montserrat Lluís Duch, de reconeguda trajectòri­a intel·lectual i autor d’una vasta obra en els camps de la teologia i l’antropolog­ia, ha mort als 82 anys, segons va informar ahir el monestir benedictí. Lluís Duch va ser autor de més de 50 llibres i opuscles, i de més de 300 articles i col·laboracion­s en obres col·lectives, una trajectòri­a que va ser recollida al llibre d’homenatge Emparaular el món. El pensament antropològ­ic de Lluís Duch, publicat per editorial Fragmenta.

Nascut a Barcelona el 13 de setembre de 1936, Duch va entrar a formar part del monestir de Montserrat el 1961 i va ser ordenat sacerdot el 1969. Era doctor en Antropolog­ia i Teologia per la Universita­t de Tübingen (Alemanya) i professor emèrit de la Facultat de Ciències de la Comunicaci­ó de la UAB, de l’Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós de Tarragona, de l’Abadia de Montserrat, de l’Institut d’Antropolog­ia de la Universita­t Nacional Autònoma de Mèxic i de l’Institut del Teatre.

Duch va estudiar els diferents llenguatge­s dels universos simbòlics i mítics i la seva concreció en la vida quotidiana dels nostres dies. Es va interessar per la interpreta­ció de les narracions mítiques, atenent sobretot el seu impacte en els universos religiosos i polítics.

En els últims anys, va publicar una Antropolog­ia de la vida quotidiana, en sis volums, on defensa que amb els processos de transmissi­ó realitzats per les «estructure­s d’acollida», l’ésser humà pot dur a terme, en el seu espai i el seu temps, l’«emparaulam­ent» de la realitat.

També va traduir al català i al castellà escrits de Luter, Müntzer, Silesius, Schleierma­cher, Bonhoeffer i Schönberg. El 2011 li va ser concedida la Creu de Sant Jordi de la Generalita­t de Catalunya i entre el 2011 i el 2018 va ser membre del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa de la Generalita­t.

OBRA SÒLIDA Ignasi Moreta, editor de Fragmenta, que va publicar alguns dels seus llibres, va assenyalar ahir que «amb Lluís Duch mor un dels intel·lectuals catalans amb una obra més sòlida i original. «Duch era no només un erudit, sinó també un humanista, un pensador amb una cultura enciclopèd­ica que tenia una visió pròpia del món, una visió desplegada a la seva dilatada producció intel·lectual». L’editorial Fragmenta ha anunciat en un comunicat que aquest gener publicarà el seu llibre pòstum: Sortida del laberint, una mena de testament intel·lectual.

Les exèquies per Lluís Duch tindran lloc demà dimarts al monestir de Montserrat, presidides per l’abat Josep Maria Soler.

 ??  ?? El monjo Lluís Duch.
El monjo Lluís Duch.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain